Világkörüli út gyerekeknek

  A Prológus Évközépi pánik hetére most egy olyan könyvet hoztam nektek, ami az Amigos a Gyermekekért Alapítvány nevéhez köthető. A könyv, mint ahogyan nem meglepő az általam olvasott, feldolgozott könyvek alapján, gyerekeknek készült. Érdekessége, hogy az Alapítvány már elég szép, szakmailag megalapozott tapasztalatot gyűjtött össze a gyerekeknek tartott, nyelvtanuláshoz köthető foglalkozásokon. Ezeket a tapasztalatokat foglalták össze egy (remélhetőleg) sorozat első köteteként. Így nekem is volt már szerencsém bevetnem a munkám során. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtam? A továbbiakból kiderül...
Cím:
Egy világraszóló felfedezés 1.
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 192
Eredeti ár: 4999
Fülszöveg: Készen állsz a világraszóló kalandra? Ismerd meg Kanadát, az Egyesült Királyságot, Portugáliát, Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Jordániát és Ausztráliát az Amigókkal! 

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei már évek óta viszik el a játékos nyelvtanulás örömét a kórházakban gyógyuló beteg gyerekekhez. A kezedben tartott könyvvel Téged is igyekszünk bevezetni az utazás és felfedezés élményébe! Ismerd meg más országok kultúráját, látványosságait, gasztronómiáját és less bele, hogy milyen csodás nyelveket használnak a világ többi pontján!
A könyvben Matyi Kalandor lesz az útitársad: ismerkedj az országokkal, rajzolj, színezz, éld át és örökítsd meg az utazást a kreatív készségfejlesztő feladatokon keresztül!

Készen állsz, hogy igazi kalandorrá válj? Tarts velünk!
 A könyvben Ausztrália, Ausztria, Egyesült Királyság, Hollandia, Jordánia, Kanada, Olaszország és Portugália fejezeteit találhatjuk meg. Ezeken belül találkozhatunk különböző alfejezetekkel, melyek elkalauzolnak az adott terület gasztronómiájába, szlengjébe, hagyományaiba, nevezetességeibe, valamint híres személyeit is megismerteti veletek, egy kis kitérővel a popkultúrára is. A szövegeket, leírásokat izgalmas, játékos feladatok törik meg, melynek megoldásait az adott fejezet végén találhatjuk meg.

 Én az egyik nyári olvasóklubunkra vittem be a tanodába, ahol nem csak a szövegértés-fejlesztés, hanem az olvasás megszerettetése is a célunk. Ezen az alkalmon az Olaszországról szóló részt dolgoztuk fel, és kreatívan, a könyv végén lévő útlevél részt egy-egy külön füzetben alkották meg maguknak a gyerekek.


 A könyv illusztráció nagyon igényesek, teljesen jól összefűzi ezáltal az egyes fejezeteket. Az is külön tetszik, hogy tartja magát minden fejezet a korábban említett felépítéshez, így tényleg átfogóbb képet kaphatunk az érdekességekről. A nyelvtanulás rész szlengesítése kifejezetten motiváló a gyerekeknek, így az mindenképpen telitalálat volt. Szerencsénkre egy olyan mentor is dolgozott velünk ezen az alkalmon, aki tud olaszul, így a szavak kiejtése sem okozott problémát. Végül a gyerekek is óriási lelkesedéssel próbálkoztak az olasz szavak temperamentumos kiejtésével.

 Én a foglalkozáson kicsit válogattam, hogy miket is nézünk meg közösen az adott fejezetből, de ezzel a fajta módszerrel is teljesen jól használható kötet, ha az ember egy picit előkészül. Ehhez persze azt is kell tudni, hogy milyen képességű gyerekekkel fogjuk feldolgozni a könyvet. A feladatok változatosak, nagyban építenek az előtte lévő szövegrészekre. Olyan is előfordul, hogy a telefonunkat kell segítségül hívni, ez pedig egy extra motiváló eszköz amellett, hogy a digitális kompetenciákat is fejleszteni hivatott.

 Úgy vélem, hogy egy nagyon hasznos könyvet hozott el számunkra a Kolibri Kiadó, amit nagyon sokféle módon lehet hasznosítani a gyerekekkel. Akkor is érdemes lehet a gyerekek kezébe nyomni, ha nem csak érdeklődés-felkeltést szeretnénk, hanem az adott országot látogatjuk meg. Ezzel segítve a gyerekek hangolódását. Nem csak szakembereknek, hanem szülőknek is ajánlom, főleg a mostani nyári szünetre lehet egy izgalmas kikapcsolódási lehetőség.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések