Wakanda új Fekete Párduca


 A Prológuson Kortárs írók projektjével készültünk nektek, és mi más lenne számomra a legtökéletesebb könyvválasztás, mint egy a Marvel univerzumában játszódó történet. Nagyon szeretem a felépített univerzumot, eddig leginkább filmek, sorozatok formájában fogyasztottam őket, de azért megfordult néhány enciklopédia és képregény is a kezemben. A Fekete Párduc filmeket kifejezetten szerettem, nem csoda, hogy nekem is, mint ahogyan sok más rajongónak is Shuri volt a kedvencünk. A filmekben már tudjuk, hogy milyen újfajta szerep vár rá a legújabb, idei Fekete Párduc film után, ez a könyv azonban egy kicsit másképpen illeszkedik a történetfolyamhoz.
Író:
 Nic Stone
Cím: Shuri
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 216
Eredeti ár: 2999
Fülszöveg: A ​Fekete Párduc mozifim legszerethetőbb mellékszereplője, Shuri mindent visz.

Igazság szerint, ha Shurinak bárki azt mondja, hogy elég kitennie a lábát Wakandából, és máris harcolnia kell, csak forgatta volna a szemét. Sosem ismerné be, de abban sem biztos, hogy képes lenne harcolni. De igenis harcolni fog. Wakandáért.

Shuri a Fekete Párduc, T’Challa kishúga. Tehetséges fegyvertervező, a tudomány és a technika zseniális szakértője. Hercegnő. Ugyanakkor egy tinédzser, aki nagyon szeretné, ha végre komolyan vennék. Most viszont úgy tűnik, ő az egyetlen, aki megmentheti a hazáját! A Fekete Párduc erejét adó, szív alakú virágot veszély fenyegeti, márpedig ennek kivizsgálásához igazi szakértőkre lesz szükség. És ez csak a titokzatos események kezdete… Shuri tehát nekivág egy kalandokkal teli útnak titkok, látomások és veszélyes kihívások közepette. Vajon időben hazaér, hogy segíthessen imádott Wakandáján?

Marvel-történet nem csak Marvel-rajongóknak.

Járj utána minden titoknak – Wakandáért!
 A történetben Shuri amellett, hogy bátyjának, a Fekete Párducnak segít a Kihívás Napjára egy különleges ruha elkészítésével, egy különös természeti eseménynek próbál utánajárni. Wakanda védelmezői különleges erejét a szív alakú virágból nyeri, melyek elkezdtek elpusztulni. Ennek a mértéke akkora, hogy a Kihívás Napjáig az összes virág elhalna, ha nem avatkoznának közbe. Ez pedig csak egyet jelenthet: ha új Párduc kerülne ki győztesül, Wakandának nem lenne szuperképességekkel rendelkező védelmezője. Shuri természetesen nyomban elkezd nyomozni, az általa létrehozott kütyüket, s tudását sem nélkülözve.

 Az alap történet nagyon jól működik, izgalmasan vezet minket végig ezen a folyamon az írója. A közben felvetett problémák: női szerepek, Shuri vívódásai a Fekete Párduc címért, nagyobb testvér miatti "háttérbe szorulás" is mind-mind nagyon jól működtek. A történetben mindvégig Shurit kísérhetjük el a kalandjai során, melyeket megszakít egy-egy naplóbejegyzés, mely sokkal személyesebb hangvételt üt meg ezáltal. Eredetileg ez a könyv egy trilógia része, így várhatóan nem csak ennek az ügynek a megoldásával foglalatoskodott Shuri, valamint a Fekete Párduc címért való áhítozás sem idáig tartott.

 A filmben felvázolt karakterrel szemben itt most Shuri sokkal, de sokkal gyerekesebb. Nyilván elmondhatjuk, hogy teljesen más célcsoportot céloznak meg itt, mint a filmekben. A filmvásznon egy komoly, hihetetlenül okos, a felnőttévállás kapuját már átlépő karakterrel volt dolgunk. Itt még jóval előtte jár, ez sokszor érződik az egyes megnyilvánulásain. Persze ezzel semmi probléma sincsen, hiszen a fiatalabb korosztály is ugyanúgy rajong az univerzumért, így számukra ez egy tökéletes kapcsolódási pont lehet. A legjobb számomra a különböző "vendégszereplők" megjelenése volt a sztoriban. Ezek nagyon sokat adtak hozzá a figyelmem fenntartásához.

 Összességében egy kicsit lightosabb, fiatalabb korosztályt célzó történettel találkozhatnak a Shuri olvasói. Ez ne tántorítsa el az idősebbeket se, hiszen kicsit közelebbről is megismerkedhetnek a fiatalabb Shuri mozgatórugóival, gondolataival. Remélhetőleg a kiadó a következő két részt is elhozza majd számunkra, melyekből megtapasztalhatjuk a karakter fejlődését, ebben a részben elvetett "történetmagvak" kibontakozását. Addig is Wakanda Légy Áldott!

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések