Hollók, unikornisok, zombik és a csend

 Az Apollón sorozat harmadik részéről, A lángoló Labirintusról a héten hoztam már nektek értékelést, és mivel volt szerencsém egyből belevágni, így már meg is érkeztem a negyedik rész ajánlójával. A zsarnok sírjáról is a Prológus Könyvek a strandra projektjére készítem írásom, ami bár a címe alapján sem egy könnyed hangvételű sztori, de Apollón humora bármilyen élethelyzetben üdítően hat. Az előző rész után abszolút úgy éreztem, hogy én már nagyon, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy hová fut ki Apollón megpróbáltatásainak sora. Az alap történet alapján minden a kitűzöttek szerint halad, de azért tudjuk, hogy az író tud ám meglepetéseket tartogatni. Az, hogy most sikerült-e neki valami újat mutatni, a továbbiakból kiderül...

Író:
 Rick Riordan
Cím: A zsarnok sírja
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 438
Eredeti ár: 4999
Fülszöveg: Mit jelent hőssé válni vagy hősi halált halni?
Ezt kell megtanulnia a kalandjaiban megtépázott, ám mindenre elszánt Apollónnak, miután útja a Jupiter-táborba vezet.

Apollón élete nem habos torta, pláne most, hogy halandóvá változtatták, és száműzték az Olimposzról. Az öt ősi orákulum helyreállításáért és isteni hatalmának visszaszerzéséért küzdő Apollón (más néven Lester Papadopoulos) útját diadalok és tragédiák kísérik.

Most a San Franciscó-i öbölben található Jupiter-táborban a római félistenek az utolsó, mindent eldöntő ütközetre készülnek a gonosz római császárok triumvirátusa ellen.

Hazel, Reyna, Frank, Tyson, Ella és a sok régi barát csak Apollón segítségével élheti túl a támadást.

Sajnos a megoldás egy római uralkodó elfeledett sírjában rejlik, aki még az eddig megismert császároknál is elvetemültebb.

Ne hagyd ki a Percy Jackson-univerzum újabb kalandjait!
 A történet szerint Apollón folytatja a három hónappal ezelőtt megkezdett kis kalandját. Már igencsak volt ideje kitapasztalni az emberi, halandó lét minden velejáróját, így az előző óriási megpróbáltatás, és sok-sok veszteség után egy újabb orákulum kapcsán keveredik kalandokba. Ebben a sztoriban végre eljut a Jupiter-táborba, ahol csupa római karakterrel hozza össze a "sors". Természetesen itt is előkerülnek régről ismert karakterek, akik nyomban Apollón megsegítésére adják a fejüket. Persze nem csupán Apollón miatt, ugyanis újabb ütközetnek néznek elébe, hiszen a Triumvirátus éppen a Jupiter-táborba tart, hogy elfoglalja azt, és leigázza az ott lakókat.

 Ebben a részben az események nem olyan pörgősen történnek, mint ahogyan a korábbiakban megszokhattuk. A leírások hosszabbak, és a legnagyobb hangsúly Apollón elmélkedésein van. Persze azokból korábban sem volt hiány, és már arról is írtam nektek, hogy mennyire jó látni az ő fejlődési útját. Itt most úgy látszik mindez kezd még inkább kicsúcsosodni, bár még a végkifejlet jócskán várat magára a következő történések kapcsán. Ez az elmélkedős, kicsit visszább vett folyam megágyaz az elkövetkezendőkre, hiszen mégiscsak a nagy ütközetek előtt vagyunk.

 Amiben továbbra is nagyon erős Riordan, az a mitológiai, történelmi karakterek megjelenítése és ábrázolása. Egyszerűen hihetetlen mesterien tudja ezeket felvezetni és ábrázolni nekünk, olvasóknak. Mind görög, mind római szempontból nem szenvedünk hiányt, a mostani könyv, kisebb "főgonosza" is tökéletesen illeszkedik a mesteri nagy terv egy kis "szeleteként". Ha valaki nem tudna eligazodni ezeken, és egy kis frissítésre lenne szüksége, akkor szerencsére mindegyik könyv végén találhat magának egy szómagyarázatot, ami majd kellően felfrissíti az emlékeket, de a könyvben is folyamatosan segít minket apróbb visszaemlékezős Apollón elmélkedésekkel, magyarázatokkal.

 Összességében ez egy, az előzőekhez képest egy picit visszafogottabb, de abszolút élvezhető, elmélkedősebb darabra sikeredett. Apollón humora, a mitológiai, történelmi kapcsolódások és a karakterek fejlődése nagyon jól működik, és maga a történet is izgalmas irányokat vesz. A sorozat befejező része, a Néró tornya már előkészületben van magyarul is, így hamarosan minden rajongó érdeklődő olvashatja, köztük én is, hogy mi lesz Apollón sorsa.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések