Egy ​pap, egy katona, egy költő, egy tudós, egy nyomozó, egy templomos kapitány és egy diplomata

 A Prológus projektek közül a kedvenceim közé tartozik, amikor a legszebb borítójú könyvekből válogatunk. Nem titok, hogy mennyire tudok elcsábulni egy-egy gyönyörű borító kapcsán. Persze, a borító megfog, aztán majd a beltartalom az, ami igazán érdekes lesz, viszont általában nem szokott a belső borítódetektorom csalni. Dan Simmons már korábban megjelent története nem olyan régen jelent meg a második részével egyetemben gyönyörű, a történethez tökéletesen passzoló borítóval. Az előző letisztult után ez nem lacafacázik, ad egy kis bepillantást abba, hogy mi is vár ránk igazán a belsejében. De közben mégsem, hiszen ahhoz 10 kép kevés lenne, hogy minden lényeges pontot bemutassunk...

Író:
 Dan Simmons
Cím: Hyperion
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 576
Eredeti ár: 6480
Fülszöveg: Egy ​pap, egy katona, egy költő, egy tudós, egy nyomozó, egy templomos kapitány és egy diplomata. Hét ember, hét teljesen eltérő életút. És, ami közös bennük: a Hyperion.

A 29. században az emberiség uralma galaxisokra terjed ki, polgárai gyarmatbolygók százait népesítik be. A Hegemóniát azonban külső és belső veszélyek is fenyegetik: küszöbön áll a háború a barbár Számkivetettekkel, miközben az emberi civilizáció életét segítő, kiismerhetetlen MI-k rejtélyes terveket kovácsolnak. A pattanásig feszült helyzetben hét zarándok indul útnak egy peremvidéki bolygó, a Hyperion felé. Úticéljuk a téridő törvényeire fittyet hányó, legendás Időkripták, és a félistenként tisztelt, rettegett gyilkológép, a Shrike. Heten vágnak neki az útnak, ám közülük csak egy élheti túl a zarándoklatot. Annak az egynek viszont teljesülhet leghőbb kívánsága.

Dan Simmons regénye korszakos mestermű, a sci-fi egyik legélvezetesebb alkotása, ami 1989-es megjelenése óta semmit nem veszített az értékéből. Az olvasó újraszerkesztett kiadásban tartja kezében a könyvet.
 Grandiózus sci-fi, amire sok más zsáner is felfűzésre kerül. Alap sztorink szerint 7 különböző indíttatású ember, különböző hátérrel és mesterséggel egy különleges bolygó, a címadó, Hyperion felé veszi együtt útját, ugyanis egyikük óriási kiváltságban részesülhet majd az út végén. Egy valaki kívánsága valóra válhat a már-már isteni, rengeteg mítosszal körülvett Shrike-nak köszönhetően. A többiek viszont nagy árat fizetnek ezért, hiszen az ő "jutalmuk" nem lesz más, mint a halál. Megéri mindez számukra? Mi történhetett a múltjukban, ami arra sarkallta őket, hogy ezt bevállalják? Mi a közös ezekben az emberekben? 

 1989 az eredeti könyv megjelenése, és ez annyira hihetetlen. Bár a történetben is nagyon nagy szerepe van az időnek, időkripták, visszaemlékezések, visszafelé öregedés, csupa-csupa izgalom. Ez az olvasás közben egyáltalán nem érződik. A jövőbeli világ, amibe már a legelején bele is csap sajátos felépítéssel, sci-fihez méltó szakzsargonnal operál. A bevezetés számomra kicsit emiatt nehézkesen is indult, hiszen fel kell ám venni vele a fonalat. Ha pedig ez sikeresen megtörténik, akkor egyre mélyebb rétegeibe juthatunk el.

 7 egyéni karakter, és hozzájuk kapcsolódóan 7 egyéni sztori is társul. A korábban említett zsáneri túlbuzgás ehhez csatolható, ugyanis mindegyik visszaemlékezés egy-egy csoda. Hihetetlen, hogy Dan Simmons ennyire otthon mozog minden terepen, és még mondhatni "pofátlanul" egybe is gyúrta ezeket. Izgalmas volt számomra, ahogyan egyre haladtunk előre, és a zarándokok közül egyre többet ismerhettem meg. A háttérsztorik mindegyike tartalmazott különleges megoldásokat, "aha" élményeket, melyeknél kitalálni se lehetett volna jobbat. Persze azért voltak köztük olyanok is, amik kevésbé vittek el magukkal, de ez már talán ízlés kérdése is.

 Összességében tehát egy összetett, történetben, világban, karakterekben igencsak erős sorozatindító kötetet ismerhetünk meg a Hyperionban. A tudomány, vallás, hit, költészet, család és még számtalan más, az életünkhöz kapcsolódó kérdéskört boncolgat az író, ami által talán sosem lesz elévülő, amiket pedzegetni próbál az olvasóban. Kíváncsian várom, hogy a sorozat többi kötetében mennyire tudja majd tartani mindezt, de nagyon örülnék neki, ha akár meg is ugraná. Az biztos, hogy még fogalmam sincs, végül hová fogunk kilyukadni, de az biztos, hogy nem a legegyszerűbb módokat fogja választani az író.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések