Hyperion bukása


 Képzeljétek, már 8 éve blogolunk együtt a Prológus bloggereivel, így ennek kapcsán hoztuk a már hagyománynak számító projekthetünket. Sok minden történt azóta, sok változáson mentünk keresztül, de örülök, hogy még mindig a tagja lehetek ennek a csapatnak, még akkor is, ha nem mindig a legnagyobb aktivitással tudom hozni nektek a könyvajánlókat. Mindenesetre köszi nekik, nektek, könyvkiadóknak, íróknak mindent! Ehhez a projektünkhöz kapcsolódva nem is hozhatok mást, mint egy nagyszabású sci-fi sorozat második részéről szóló ajánlót. Az előző részről szóló értékelésemet már olvashattátok korábban a blogon. Aki még nem olvasta, ide kattintva pótolhatja

Író:
 Dan Simmons
Cím: Hyperion bukása
Kiadó: Agave
Oldalszám: 650
Eredeti ár: 7480
Fülszöveg: Hét ​zarándok indult útnak a Hyperion távoli bolygójára, hogy a Shrike színe elé járulva választ találjanak kérdéseikre. De vajon melyikük kívánságát teljesíti a félig szerves, félig gép szörnyeteg? És mi lesz a többi hős sorsa?

A világegyetem fordulóponthoz érkezett. A Hyperion félreeső bolygóján az időben visszafelé haladó, rejtélyes Időkripták megnyitják kapuikat, hogy a Shrike, a fájdalom és a megtorlás félistene milliók sorsa felett döntsön. A Számkivetettek ostrom alá veszik a Hegemóniát, míg az emberek által teremtett, megbízhatatlan MI-k azon fáradoznak, hogy létrehozzák a Végső Intelligenciát, Istent. A gépek istenét, mely pusztulásba taszíthatja az egész emberiséget.

Dan Simmons klasszikus regényének, a Hyperion című űroperának a folytatása még az első kötetnél is grandiózusabb képet fest a technológiai fejlődés és az emberi civilizáció jövőjéről, de a gépek, fajok, vallások és filozófiák eposzi léptékű háborújában sem veszíti szem elől az egyént. Az olvasó újraszerkesztett kiadásban tartja kezében a könyvet.
 A történetet folytatjuk az első részhez kapcsolódóan. Már ott kiderült, hogy annak a fülszövege nem csak az adott könyvre íródott, ugyanis bár a főszereplők zarándoklata elkezdődött, nem értek teljesen célt, így ezekre a nyitott kérdésekre még volt bőven mit begyűjtenünk a második részből. Az első részben felvezetett háttértörténetek megágyaztak annak, hogy ebben a részben már teljes mértékben belevethessük magunkat a gigászi történésekbe. Nem csak a zarándokok életének alakulására kapunk válaszokat, hanem részesei lehetünk a "háttérben" nagyban zajló küzdelmek, háborúk kirajzolódásának is.

 Az első résznél áradoztam a Dan Simmons stílusjátékáról, ugyanis nehezen lehetne egy konkrét zsánerbe sorolni a művét. A második kötetben már nem játszadozott ezzel, bár nyilván nem is voltak annyira adottak a lehetőségei, mint korábban. Több helyszínen, több karakteren keresztül tapasztalhattuk meg az izgalmakat, melyet azért mégis két etapra bontanék. Az egyik a zarándokok útját, eléjük tárt kihívásokat hivatott bemutatni, míg a másik a háttértörténésekbe, háborúba, "fejesek világába" kalauzolt el minket.

 Bevallom, hogy engem továbbra is a zarándokok hoztak lázba, így azok a részek motiváltak legjobban az olvasásban, amikor a hozzájuk kapcsolódó szereplőkről olvashattam, és egy kicsit akadozónak éreztem a másik oldal bemutatását. A zarándokok életéhez kapcsolódóan én Sol és lányának a sorsára voltam leginkább kíváncsi, ugyanis nagyon tetszett az ő történetük, miszerint lényegében visszafelé tart, és fiatalodik. Szerencsére, ahogyan minden más kapcsán, itt is pont kerül a mondat végére.

 Ez a két könyv egyben mutat egy nagy egész képet. Még van két további része a sorozatnak, abszolút megállja ez a kettő is a helyét önálló történetként, és bár van egy nagyon pici nyitott út a következőkhöz, ez nem okoz akkora problémát. Összességében azoknak tudom ajánlani ezt a könyvpárost, akik nem félnek elmerülni egy nagyon kidolgozott, sok-sok leírással gazdagított, salátos világgal ellátott grandiózus műben.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

1 Megjegyzések