Hipnotizált fiatalok

 Ezt a fura című, borítóján élénk színekkel és érdekes, kicsit túlzásba esett textúrákat megjelenítő könyvet már egy ideje kinéztem magamnak, azonban csak most jött el az ideje annak, hogy el is olvassam. "Ez halál durva volt." - írja a borítón lévő ajánlás. A fülszöveg nem mond túl sokat, miről is fog ez szólni, de valahogy vonzza az embert. Amikor kérdezték tőlem, hogy na miről is fog szólni, amit olvasni fogok, hát nehezen tudtam volna elmondani. Így vágtam bele a tizenhat éves főszereplő furcsa sztorijába.

Cím:
 The ​Strange Fascinations of Noah Hypnotik – Különös képzetek
Író: David Arnold
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 480
Eredeti ár: 4999
Fülszöveg: Ő Noah Oakman → tizenhat éves, Bowie-hívő, amatőr történész, csalódott úszó, testvér, barát.

Noah aztán → hipnózis alá kerül.

Noah most → furcsa változásokat fedez fel (megmagyarázhatatlan sebhelyeket, különös viselkedéseket, újraírt történelmet) a körülötte élőkön.
A furcsaságok mindent elérnek, leszámítva a különös képzeteit…
 A történet olvasás után már jobban kirajzolódik. Noah, a tizenhat éves ifjú keresi magát, továbbtanulási útját. Közben természetesen fél az elválástól legjobb barátait tekintve, fél, hogy nem talál magának szerelmi partnert, akivel aztán kapcsolódni tudnak és fél még sok minden mástól is. Persze ezeket az érzéseket nem könnyű megélni, kimondani őket pedig még nehezebb. Szembenézni önmagunkkal, majd aztán azokkal, akiket szeretünk, de egy ponton már nem egyezik a véleményünk. Leválni a szülőkről, de közben vágyni rá, hogy minden olyan legyen, mint régen. Mindezt fejeljük meg egy kis misztikus vonallal, amikor is apróbb, elsőre jelentéktelennek tűnő változásokat vesz észre Noah. Például, hogy már nem DC rajongó a legjobb barátja, hanem arról nyilatkozik, hogy világ életében a Marvelért volt oda. Furcsa, nem? Mi változunk, vagy a körülöttünk lévő világ?

 Nagyon szeretem azokat a sztorikat, amik a felnőtté válás kérdésköreit hivatott bemutatni. A Különös képzetek ezt egy igén különleges módon prezentálja. Az elsőnek misztikusnak gondolt vonal tökéletesen szimbolizálja a változásokat, amiken a fiatalok mennek keresztül. A történet elején nagyon vártam, hogy képbe kerüljek, mi is adja majd nekünk a fő bonyodalmat. Elég sokáig homályban tart minket az író, és egy ponton már elkezdtem én magam is "összeesküvés elméleteket" gyártani, amik aztán nem jöttek be. Érdekes módon azonban működött a sztori így is, hogy teljesen megfoghatatlanul áll neki az ember.

 Noah karaktere, és az ő gondolatai teszik működőképessé, bár ennek kapcsán már nem is árult zsákbamacskát az író, ugyanis különös képzeteket ígért nekünk. Tetszett, hogy egy-egy ilyen biztos pontot, mint például egy különleges videó háttértörténetének vizsgálása, milyen elhivatottsággal, filozofikus gondolatmenettel párosít a szereplőnk. Az ilyen csodabogár karakterekkel valahogy könnyen azonosul az olvasó fiatal is, úgy, hogy az volt egyszerre mai, valamint kicsit régimódi is. De manapság már lehetünk akármilyenek, ennek elfogadása is az utunk része.

 Nagyon ajánlom a korosztálynak, akit céloz a könyv, de az ifjú lelkűek is biztosan jól fognak olvasás közben szórakozni. Néhol bár picit megül a sztori, de aztán ezen könnyen tovább is lendülünk, de ez nem probléma egyáltalán. A szavak közötti szünetek, a "csend" is ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint az elhangzottak. Értve olvasni, továbbgondolni egyenesen kötelező.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések