Faljuk fel a kozmoszt

 

 Markovics Botondtól, avagy korábban publikált írói neve alapján Brandon Hackettől már nagyon régóta szerettem volna olvasni. Persze ez a saját olvasói hibám, hogy eddig nem tettem, hiszen az Időutazás-duológiája már évek óta olvasatlanul a polcomon csücsül. De most végre a legújabb könyvével próbát tettem az előző év végén a nagy leállásban. Sci-fi, de van, hogy mostanában ezek nem rántanak be magukkal, mert túl terjengősek, én pedig túl gyorsan akarok valami jót, s egyszerűbbet. Persze ez az én saram, így azért kicsit féltem belevágni. De végül faltam az oldalait.

Cím:
 Felfalt kozmosz
Író: Markovics Botond
Kiadó: Agave
Oldalszám: 490
Eredeti ár: 5480
Fülszöveg: A ​távoli Tanzer bolygón a tudományos pályára készülő Emily Schroeder és két kistestvére, a csillagközi felfedezésekről álmodó Kaito és a táncművészetért lelkesedő Diali az elsők közt észlelik az égbolton szupernóvaként felragyogó kozmikus jelenséget, amely ahelyett, hogy elhalványulna, egyre csak növekszik, és mintha az egész világmindenséget akarná felfalni.

Egyesek szerint ez az Univerzum haldoklásának elsőként észlelt pillanata. Az elmélet sokakat rettegéssel tölt el, míg másokat vallásos fanatizmusba kerget, mert senki nem tudja, mi történik, amikor a vakító fényár eléri a Földet. Emily, Kaito és Diali a maguk módján próbálnak szembeszállni a fenyegető apokalipszissel, és kénytelenek megkérdőjelezni mindazt, amit Univerzumról, létezésről és szabad akaratról gondolnak.
Markovics Botond (Brandon Hackett) évszázadokon és fényéveken átívelő regényében meghökkentő kozmológiai elméletek, nagyszabású szupertechnológiák és felfoghatatlan világokba tartó űrexpedíciók sorakoznak fel a civilizáció védelmében, miközben briliáns elméjű tudósok, halhatatlan diktátorok és elszánt vallási vezetők küzdenek vélt igazukért.
 A történet többek között a Tanzer bolygón játszódik a Föld mellett. Egy család életét követhetjük nyomon elég hosszú idő keresztül, különböző helyszíneken, különböző részeit bemutatva az univerzumnak. A könyv fő konfliktusát egy folyamatosan erősödő fényjelenség adja, ami arra engedi következtetni az emberiséget, hogy az Univerzum vége közeledik feléjük megállíthatatlanul. A tanzeri lakosok közelebb vannak ehhez, így ők elsőként tapasztalhatják meg majd a történéseket, míg a földi lakók csak késleltetve. Ebben világban, a jövőnkben már másképpen kell számolni a korral, így igencsak grandiózus időintervallumot bejárhatunk az egyes karakterek szemüvegén keresztül.

 Az az igazság, hogy körülbelül lehetetlennek érzem megfogalmazni a könyv valós történéssorozatát. Annyi minden történt ezen a majd 500 oldalon keresztül, hogy kár is összezsúfolni. A három karakter, három testvér sztorija nagyon illeszkedett a grandiózus egészbe. Be kell vallanom, hogy egyiküket nem igazán kedveltem, de aztán az ő történetének alakulása is nem várt fordulatokat vett, aminek köszönhetően már teljesen másképpen működött a teljes egészben.

 A nagyobb képben pedig óriási szerepe van a szabad akarat létezésének boncolgatásában. Ez már az elejétől kezdve szinte észrevétlenül az olvasó elé van téve megfogalmazott kérdésként, aztán pedig mindvégig ezt járjuk körbe. Nehéz spoilerek nélkül mesélni, hiszen akadnak bőven válaszok a könyvben, ahol különböző alternatívákat mutat meg nekünk Botond. Hát ha azt is gondolod, hogy van kiforrott válaszod erre a kérdéskörre, akkor itt most csavarva lesz rajta egy "kicsit". Persze nem áll sem az egyik, sem a másik oldal pártjára, így leginkább csak körbejárja a témakört, sci-fibe oltva, elég alaposan.

 Nagyon szeretem azokat a történeteket, amik aktualitásokból, örök érvényű megválaszolhatatlan kérdésekből táplálkoznak. Ebben a történetben akad jócskán pár ilyen, és mindezt teszi úgy, hogy egy nagyon olvasmányos hangvételt üt meg. Ennek minden eleme okkal olyan, amilyen. Előre elrendelt céllal menetelünk közösen egy tökéletes úton az olvasása közben, ahol a fordulatok, és a világ apró zegzugainak bemutatása lenyűgözően hathat az olvasójára. Aztán azok kapja magát az ember, hogy észrevétlenül, fénysebességgel akarja tovább olvasni ezt a csodát. Megyek és le is porolom azokat az időutazós könyveket, ha már jómagam nem tudok visszamenni az időben, hogy hamarabb olvassak Botondtól.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések