Mickey7 és Mickey8 különös kalandjai

 

 Vágytam már egy könnyen, gyorsan kiolvasható sci-fire. Az Agave kínálatában nemrég jelent meg a Mickey7, ami már fülszövegében is nagyszerűséget emleget. A méltán népszerű A marsihoz hasonlítják a kritikusok, ami elég nagy dicséret, ugyanis én magam is nagyon szerettem még évekkel ezelőtt. Azért is szeretem mostanság a gyorsan haladós történeteket, mert a munkába utazás közben, a buszon kisebb etapokban van lehetőségem olvasni ezeket, és így olyan érzésem lehet, mintha gyorsabban haladnék. Persze aztán, ahogy belevágtam a Mickey7-be, rá kellett jönnöm, hogy nem csak a buszon fogom olvasni, mert kíváncsibb vagyok annál a történéseire. Ebből valószínűleg már rájöhettetek, hogy szerettem összességében a történetet, de persze a továbbiakban hosszabban is kifejtem.

Író: Edward Ashton
Cím: Mickey7
Kiadó: Agave
Oldalszám: 266
Eredeti ár: 4480
Fülszöveg: Mickey7 ​egy Eldobható. Egy bolygókat gyarmatosító expedíció pótolható tagjaként rendre őt bízzák meg a túl veszélyes vagy várhatóan végzetes kimenetelű küldetésekkel. Ha meghal, új testet növesztenek neki, és még az emlékeit is visszakapja.

A hatodik megsemmisülése után már teljesen tisztában van a munkaköri leírásával, és hogy miért ez volt az egyetlen betöltetlen pozíció, amikor beadta a jelentkezését.

Egy rutinfeladat során Mickey7 eltűnik, és mindenki halottnak hiszi. Mire visszatér a bázisra, már az új klón, Mickey8 vette át a helyét. De, mivel a többszörözést sehol nem nézik jó szemmel, ezért titkolnia kell kettős létezését, különösen egy olyan kolónián, ahol nehézkesen megy a terraformálás, fogytán az élelem, és rossz a termés.

Ráadásul Mickey7 gyanítani kezdi, hogy a kúszómászóknak becézett őshonos állatok nem annyira primitívek, mint amilyennek látszanak.

Edward Ashton regénye 2022 egyik váratlan sci-fi sikere volt, azóta többen is Andy Weir kihívóját látják benne. A Mickey7 rendkívüli fogadtatására felfigyelt Hollywood is, és 2024 tavaszán várható belőle a nagyköltségvetésű film, amit Pong Dzsunho, az Élősködők Oscar-díjas rendezője készít, főszerepben Robert Pattinsonnal, Toni Collette-tel és Mark Ruffalóval.
 Mit ígér a fülszöveg? Egy bolygó gyarmatosítása, jövő, klónozás. A klónozás a sztoriban abból a szempontból érdekes, hogy nem csak szimplán jókedvükből alkalmazzák, hanem amiatt, hogy a piszkosabb munkákat elvégezzék az úgynevezett Eldobhatók. Ez azért van, hogy a többi lakos életét megóvják, hiszen nincs lehetőség a projekt restartolására. Természetesen akadnak problémák, ugyanis nincsen könnyű dolguk az új otthonuk terraformálásával, hiszen fogy az élelmiszer, és a bolygó eredeti lakói, a kúszómászók sem feltétlen örülnek a megjelenésüknek. Vagy legalábbis az emberek semmiképpen sem örülnek a kúszómászóknak.

 Mickey7 karaktere nagyon el lett találva. Tényleg jött egy kis A marsi érzés, hiszen ott is a karakter vitte leginkább sikerre a sztorit. Természetesen ebben a világban is tiltott a kétszeres jelenlét egy személyre való tekintettel, amivel aztán fő problémaként operál is a sztori. Mickey8 egyáltalán nem volt összehasonlítható Mickey7 karakterével, és ezzel a könyv által egyik körüljárt téma is izgalmasan működött. Vajon ugyanaz a személy lesz az, aki ugyanazokból a sejtekből, ugyanolyan kapcsolatokból, majdnem ugyanolyan emlékekkel rendelkezik? Vagy a két személy teljesen más, így igazából itt sem veszélytelen a halál?

 Érdekesen működött a két Eldobható egyidejű létezése, ami aztán hozott néhány olyan momentumot, ami felhúzásra késztette a szemöldököm. A könyv közepe felé éreztem azt, hogy kicsit meghanyatlott a lelkesedésem, ami aztán a végére újra visszatért. Ez a kis zökkenés valószínűleg a "történelmi" aspektusoknak köszönhetően jöhetett létre, és a lezárásnál is elfért volna még szerintem pár oldal. De összességében ezen a kis terjedelmen is jól működött az egész.

 A könyv visszautal az univerzum más szegletében történt dolgokra is, így kicsit túlmutat a világbemutatás az alapokon. Szerencsére hamarosan érkezik a folytatása magyarul is, így azt gyanítom, hogy ott kapunk még részletesebb betekintőt a világ többi részére. Persze azért itt is akadnak még nyitott kérdések: izgalmas volt látni a csúszómászók történetszálát, és annak kibontakozását, hogy mi is az ők mozgatórugóik. Mindig nagyon szeretem, ha valami idegen faj, új lények jelennek meg egy könyvben, így ez abszolút kedvezett számomra. Mindent összevetve én nagyon várom, hogy a következő részt is olvashassam.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések