Mesék az otthon melegében

 Imádom a jó minőségű, gyerekeknek szóló könyveket. Finy Petra már korábban is bizonyította nekem, hogy különleges hangulatot tud teremteni a meséivel, melyet BooklineKids-es zsűrizésem során már értékeltem is. Az Almás pite most kifejezetten a családi ünnepekre, eseményekre reflektál, így azoknak a hangulatát próbálja megidézni. Az biztos, hogy az újabb 15 mese közül több is kedvence lehet kicsiknek, nagyoknak.

Cím:
 Almás pite
Író: Finy Petra
Kiadó: 21. század kiadó
Oldalszám: 88
Eredeti ár: 4890
Fülszöveg: Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel.

Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni.

Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van.

A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.

  Brúnóék családjának mindennapjait, ezek közül is az ünnepi pillanatokat ismerhetjük meg. 15 mesében többek között megjelenik a születésnap, karácsony, húsvét, de még egyedi családi hagyományok is. Így eshet meg, hogy nagypapának gyermekkori, villamosokhoz köthető vágyát teljesítik születésnapjára, a kistesó sünit talál a húsvéti tojásvadászatkor, eljegyzésre kerül sor a családi almaszüreten. Utóbbi esetében lesz aztán megfinomabb az almás pite, de hogy pontosan miért is, mindenki járjon maga utána.

 Ami igazán tetszik a mesékben az az, hogy nem próbálja idealizálni a körülöttünk lévő világot. Minden eseményben van valami kis kihívást okozó kalamajka, ami bemutatja, hogy a tökéletlenség is lehet tökéletes. Szerintem ez egy nagyon fontos mondanivaló már a gyerekek számára is, hiszen semmi sem történik hibátlanul, egyik család sem tökéletes. A lényeg, hogy közösen, egymás igényeire figyelve töltsünk együtt lehetőleg minél több időt, a saját hagyományainkat megélve, egymással összecsiszolódva.

 A meséket gyönyörű illusztrációk gazdagítják, melyeket Bogdán Viki készített. Ezek nagyon sokat hozzátesznek a történetek hangulatához. 5 éves kortól ajánlják a könyvet, ami szerintem meg is állja a helyét. A közös felolvasásnak, könyv nézegetésének köszönhetően akár a saját családunk hasonlói helyzeteiről, rituáléiról is jó beszélgetések kerekedhetnek. A könyvben az almás pite melengeti meg a családtagok szívét, míg ezeket a történeteket olvasva biztos vagyok benne, hogy az olvasók, mesét hallgatók szívét is hasonló melegség fogja elárasztani.


Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések