Bátor, bátor ifjúság! - NyomoZOOk

 Mindig izgatott vagyok az aktuális ifjúsági regényekért, kifejezetten azok miatt, amik magyar írók tollából kerülnek ki. Így keltette fel az érdeklődésemet a Könyvmolyképző egyik könyve, ami Kántor Kata nevéhez köthető. Már a borító is felkeltette a figyelmem, hiszen szerintem eltalálták a megfelelő, ifjúság számára is vonzó stílust, másrészt külön tetszett, hogy kerekesszékes főhőssel is találkozhatunk majd a könyvben. A nyomozásokhoz köthető gyermek, ifjúsági sztorik pedig egy külön kategória, amit szeretni szoktam, így már előre könyvelhető volt a siker.

Cím:
 NyomoZOOk
Író: Kántor Kata
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 184
Eredeti ár: 2999
Fülszöveg: Egy kegyetlen átverés, egy valódi nyomozás és egy tini nyomozócsapat, akik megmutatják az összefogás erejét.

Az online zaklatás brutális rémeit, a Szakál ikreket az egész suli rettegi. Netes ámokfutásuk célpontja ezúttal két saját osztálytársuk, Attila és Saci, akik sokáig észre sem veszik a nyilvánvaló jeleket. Minden figyelmüket egy elképesztő bűnügy köti le, melynek bizonyítékait épp a lábuk elé sodorja a jó szerencse. Vagy épp a balszerencse? Vajon kiderül az igazság? Vajon a kerekesszékes fiú, Tóni is fel tudja venni a nyomozás ritmusát? Le tudják mosni magukról a szégyent, amit a zaklatóktól elszenvedtek?

Derítsd ki, és kövesd te is a nyomozást! Te meddig tudnál kiállni a barátodért?

  

Három fiatal főszereplőnk egy nyomozásba kezd, egy állatkerti lopással kapcsolatban. A történethez hozzá kapcsolható az iskolai, valamint netes bullyingoló Szakál ikrek, akik senkit és semmit sem hagynak szó nélkül csatornájukon, ahol videóban beszélik ki az aktuálisan kipécézett áldozatokat. Természetesen ezek a szálak összeérnek, és hamarosan újabb dolgok derülnek ki, ami aztán előreviszi a nyomozást. További kérdés, hogy főszereplőink mennyire tudják társként, barátként kezelni az újonnan megismert kerekesszékes Tónit.

 A könyv több mondanivalóval is fel lett vértezve. Egyrészt nagyon tetszett Attila és Tóni megismerkedésének sztorija: betörték Attila labdájával Tóni ablakát, aki nem csak elszaladt a helyszínről, hanem minden bátorságát összevetve vállalta a felelősséget. Az elfogadás témaköre sem szájbarágósan jelenik meg, Tóni kerekesszékes mivolta, az azzal járó előnyök és hátrányok megjelenítése is szuperül van ábrázolva. Az sem elhanyagolható, hogy a környezetvédelem is meg-meg jelenik.

 A nyomozás számomra egy kicsit a végére túlzás kategóriájába fordult át. Azt gondoltam, hogy majd lesz egy kisebb ügy, amit leakasztanak, és maradunk a realitás talaján, de ez végül nem feltétlenül így lett. Nem gondolom, hogy ez a célzott korosztályt megakasztja majd, de kétségkívül jobban működött volna, ha kicsiben kezdünk.

 Összességében egy olyan könyvről beszélhetünk a NyomoZOOk esetében, amit szívesen nyomnék az olvasni szerető kamaszok kezébe, hiszen lenne miről beszélni az olvasás után. Azt is el tudom képzelni, hogy a kis csapatunk: Attila, Saci és Tóni más ügyeket is felgöngyölítsenek egy második rész keretein belül, hiszen nagyon jól működnek, mint karakterek. Izgalmas, a mai fiatalokat érintő problémák sokasága pedig még sok lehetőséget tartogat magában.


Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések