Ha döntenem kell, hogy pusztulás vagy lasagne, mindig a lasagnét választom - A mélység lánya

 Rick Riordan már kezd azzá az íróvá válni, akitől a legtöbb könyvet olvasom, így A mélység lánya is igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Az eddig megszokottaktól ellentétben nem valamilyen mitológiára épít, ugyanis Jules Verne Némó kapitányának világába kalauzol el minket. Nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan működik a Riordan stílus nem megszokott környezetben, így kezdtem neki az olvasásának.

Író: 
Rick Riordan
Cím: A mélység lánya
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Eredeti ár: 4299
Fülszöveg: RICK ​RIORDAN, A NEMO KAPITÁNY IZGALMAS, MODERN TOVÁBBGONDOLÁSÁVAL TISZTELEG JULES VERNE ELŐTT.

Ana Dakkar kilencedikes a Harding-Pencroft Akadémián: ebben az öt évfolyamos középiskolában a világ legjobb tengerkutatói, haditengerészei, navigátorai és tengeri felfedezői tanulnak. Ana szülei egy tudományos expedíció során életüket vesztették két évvel ezelőtt. A lány egyetlen élő rokona a bátyja, Dev, aki szintén a HP diákja.

Ana osztályának a kilencedik év végén hétvégi tengeri próbán kell részt vennie, aminek a részleteiről az iskola semmit sem árul el. Ana reméli, elegendő tudással rendelkezik ahhoz, hogy sikerrel vegye ezt az akadályt. Őt és az osztálytársait azonban hideg zuhanyként éri, amikor úton a kikötőbe egy szörnyű tragédia szemtanúi lesznek, ami örökre megváltoztatja az életüket.

De ez még nem minden. Az osztályt kísérő professzor arról tájékoztatja Anát, hogy a rivális iskola, a Land Intézet és a Harding-Pencroft százötven éve hidegháborút vív egymással. A hidegháború kiélesedésével a kilencedikeseket az a veszély fenyegeti, hogy haleledelt csinálnak belőlük. A halálos ellenségekkel folytatott versenyben Ana fantasztikus barátokra tesz szert, és megdöbbentő felfedezéseket tesz az örökségével kapcsolatban, miközben először teszi próbára vezetői képességeit.

Rick Riordan a rá jellemző jellegzetes humorral, pörgős akciójelenetekkel és sokszínű szereplőgárdával fűszerezte meg ezt a tengeralattjárós kalandregényt, ami első helyen áll a New York Times bestsellerlistáján.
 A történet főszereplője Ana, aki a HP (nem, nem Harry Potter, és erre a könyvben is felhívják a figyelmünket) akadémia tanulója. Egy másik iskolával időtlen idők óta megy a harc, éppen ennek következtében el is pusztítják Ana iskoláját. Ő és néhány évfolyamtársa csak a csodának köszönheti, hogy ők éppen nem voltak ott. Természetesen később fény derül több titokra is, ami Ana felmenőivel van összefüggésben, így mire kettőt pislant, rájön, hogy nagyon fontos szerepe lesz a továbbiakban. A túlélés mellett tehát azzal is szembe kell néznie, hogy kezdő középiskolásként hogyan tud vezetői szerepkörökben produkálni.

 Sajnos én nem olvastam Jules Verne könyveit, így ebből a szempontból nem volt összehasonlítási alapom. A kötet egyébként ezeket szépen elénk tárja, így nem éreztem hiányosságot ebből a szempontból az olvasása közben, de valószínűleg egyes történések, információmorzsák sokkal jobban is lázba hozhattak volna, ha van előzetes tapasztalásom.

 Bevallom, hogy sokszor nem éreztem azt a minőséget, amit az írótól már korábban megszoktam, de nehéz megfogalmazni, hogy mi okozza a hiányérzetet. Persze nem könnyű egy megszokott közegtől eltérően írni, ha már annyi kötetnél adott volt a siker, de kicsit nekem nehezebben sikerült azonosulnom ezzel az új világgal. A főszereplővel sem éreztem lenyűgözve magam, miközben ebben például hasonlít a korábbi könyvekre. Kicsit elesett, önmagát kereső fiatalról van szó, aki próbál az elé tárt kihívásokkal szembenézni. Néhol ez a "kamaszkodás" meg is akasztotta a történéseket, és nem éreztem súlyát nagy horderejű történéseknek, például halálesetek megélésének.

 Az iskola különböző "házakra" van osztva, melynek diákjai különböző területekre vannak kiképezve. Ezt abszolút üdítő volt megismerni, ahogy haladtunk előre a történetben. Izgalmak is akadtak olykor, de üresjárati idő is akadt bőven. Valószínűleg kicsit kevesebb oldalon keresztül működhetett volna ez jobban is, és így egy kicsit félő, hogy a fiatal olvasó nem küzdi át magát az oldalakon. Végtére is, a tengeralattjáró, Nautilus megismerésén kívül kevés kíváncsiságot megmozgató dolog szerepelteti magát.

Értékelés:   
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések