Teste összetörve hever a hegyoldalon - A túra

 A Prológuson a magánkönyvtárunkból válogatunk könyveket, hogy minél inkább csökkentsük az olvasatlan könyveink számát. Nagyon sok könyvem van így, ami csak arra vár, hogy elolvassam, általában több kerül be, mint amennyit elolvasok, ez egy rossz gyűjtői szokás. De ami késik az nem múlik ugyebár. Nagyon kedvelem a krimiket, így A túra sztorija is felkeltette az érdeklődésemet. Előszeretettel fogyasztom őket nem csak könyvekben, de sorozatokban, filmekben is gyakran választjuk azokat, ahol nem csak a szereplők, de mi nézők, olvasók is meg vagyunk vezetve. A túra egy tipikus alapsztorival indít el minket.




Író:
Lucy Clarke
Cím: A túra
Kiadó: 21. Század
Oldalszám: 336
Eredeti ár: 5990
Fülszöveg: Ideális kirándulóidő van

Négy barát túrára indul Norvégiába, a gyönyörű erdőségbe. Maguk mögött hagyják átlagos hétköznapjaikat. Köztük és a hegycsúcs között nincs semmi egyéb, csak az érintetlen erdő és a metszően kék ég.

Ez az ideális hely arra, hogy valaki eltűnjön

De az erdőnek van egy sötét oldala: egy éve itt tűnt el egy nő. Azóta a hegységet gyanakvás és megválaszolatlan kérdések övezik.

A baráti társaság útja most éppen a rejtélyek kellős közepébe vezet. És a túraúton várja őket valaki, aki megtenne mindent, hogy a titok ne kerüljön a felszínre – akár meg is akadályozza a barátokat abban, hogy élve kijussanak az erdőből.
 Gyakorta bevett szokás a természetet választani az íróknak, hogy megalapozzanak a tipikus krimi-atmoszférához. Nincs ez másként itt sem, mint ahogyan már a cím is elárulja nekünk, túrára indul a hegyek erdőibe 4 barát. A sztori nem árul zsákbamacskát már az elejétől se, ugyanis pontosan tudjuk, hogy van egy holttestünk, azonban azt nem tudjuk, hogy ki is az. Persze ez csak egy pontig van így, a végén mindenre fény derül. Az út előrehaladtával a 4 barát kapcsolati hálójának egyre mélyebb megismerésével mi magunk is találgatásokba kezdhetünk. Természetesen mindenki gyanús, és közben senki se.

 Nagyon régen tartottam olyan "könyvdarát", ahol egyben elolvastam volna egy könyvet, azonban A túrával így tettem. Könnyen olvasható, így gyorsan is lehet vele haladni, plusz persze az sem hátrány, hogy az olvasó gyorsan a végére akar járni dolgoknak. Azzal, hogy maga az alaptörténet szokványos keretek között zajlik, nekem általában nem szokott problémám lenni. Egy-egy nagyobb csavarral, vagy kis egyedi beütéssel szerintem ezek is nagyon jól működhetnek. Azonban ennél a könyvnél számomra elmaradt a nagy áll-leesős érzés.

 Az író nagyon jól működteti a szereplőket. A köztük lévő kapcsolatok ábrázolása, emberi életük kibogozása tökéletesen alakult végig. Azoknak akik szeretik a hétköznapi helyzetek megelevenedését, biztosan szintén nagyon fog tetszeni ez a része a történetnek. Itt a karakterek megismerésére bőven van lehetőség, ugyanis váltott szemszögből olvashatjuk az eseményeket, visszaemlékezéseket. Ebből a szempontból viszont ez a könyv kiemelkedő része, a krimi, thriller vonal kicsit már gyengébben működik.

 Összességében tehát egy könnyen kiolvasható, lassabb és inkább az emberek lélektanával foglalkozó könyvet prezentál nekünk Lucy Clarke. Attól függően, hogy ki mennyire gyakorlott nyomozó, azért izgalmakat, fordulatokat is tartogathat magában ez az olvasmány ezen a köddel átszőtt terepen.

Értékelés:   
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések