Utolsó dobás - Néró tornya

 Elérkezett Apollón megpróbáltatásainak utolsó része, mely a Néró tornya címet kapta. Rick Riordan könyveit egy kicsit össze-vissza olvasom, de ezzel a résszel ez lesz az első sorozata, amit az elejétől a végéig kiolvastam. Ezt megtámogatta a Prológus Magánkönyvtáras projektet tartunk, ahol azon tevékenykedünk, hogy minél kevesebb olvasatlan könyvünk legyen. A sorozat előző része a többivel ellentétben nem kapott maximum pontszámot tőlem, ugyanis kicsit lasabb folyású volt, mint az addig megszokottak, így nagyon kíváncsian álltam neki, hogy most a történet lezárása hogyan fog teljesíteni.

Cím:
 Apollón próbái 5. - Néró tornya
Író: Rick Riordan
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Eredeti ár: 3999
Fülszöveg: A ​nagy sikerű Apollón próbái-sorozat lélegzetelállító, izgalmakban bővelkedő fináléja végre megérkezett!

Mi vár Apollónra? A görög istent egy Lester Papadopoulos nevű tinédzser szánalmas, halandó alakjában száműzték le a Földre. Vajon végre elfoglalhatja ismét a trónját az Olimposzon?

Lester a Jupiter Táborból ismert félvér barátai segítségével számtalan veszélyt túlélt. A vérszomjas gúlok, egy gonosz római király és élőhalott serege, valamint az ördögi Caligula és Commodus császárok támadását is. Az egykori isten és félvér gazdája, Meg, most egy prófécia nyomába ered, amit Ella, a hárpia leplezett le. Az utolsó próbatétel New Yorkban, Néró tornyában várja Lestert.

Vajon Megnek sikerül végleg leszámolnia az apjával? A pipogya Apollón szembe mer nézni ősellenségével, Püthónnal? Van-e bárki is a Félvér Táborban, aki a hőseink mellé áll?

Rick Riordan kirobbanóan sikeres New York Times bestsellersorozatának ötödik és egyben utolsó részében ezekre a várva várt kérdésekre és még sok minden másra is választ kap minden lelkes félisten.

  Az utolsó részben elérkezünk a végső nagy összecsapáshoz Néróval. Nem csak Apollón miatt izgalmas ez a találkozás, hiszen Meg múltjához is nagy kapcsolódása van a helyszínnek, hiszen ott nevelkedett, apjának árnyékában. Néró ereje azonban Caligula és Commodus császárok leigázásával a háromszorosára nőtt, így nem lesz hőseinknek könnyű dolga. A végére pedig arra a kérdésre is választ kapunk, hogy Apollón isteni száműzetése mibe torkollik, sikeresen veszi-e az akadályokat, hogy újra visszaülhessen trónjára.

 Ebben a részben is adott volt az alap, Apollón humora továbbra is nagyon jól illeszkedik a mitologikus környezethez. Immáron nagyon szívünkhöz nőhettek a karakterek, de most érett meg igazán Apollón személyiségének változása, ugyanis az öt rész alatt rengeteget fejlődött. Hogy tudnak-e az istenek az emberektől tanulni? Abszolút! Az ehhez kapcsolódó részek, gondolatok kifejezetten erős mondanivalót adnak a teljes sorozatnak.

 A történet pörgőssége ebben az esetben újra visszatért a megszokotthoz, elég sok izgalomban lehet részünk az olvasása közben. További mitológiai lények megjelenésével Riordan továbbra is gyarapítani tudja a világot, bár már azt gondolná az ember, hogy ennyi kötet után ez nehézkesen megy majd. A korábbi könyvsorozatok szereplőinek felvonultatása is szuper, nagyon jól építi a világot ebből a szempontból is, régi rajongóknak is csepegtetve boldog pillanatokat.

 Összességében nagyon ajánlom a sorozatot minden Riordan rajongónak, és azoknak is, akik még csak ismerkednének a sztorival. Egyértelműen nagyobb az élmény, ha olvastátok az eredeti Percy sorozatot, de anélkül is értelmezhető a történet. Ha attól félnél, hogy már túl régen olvastad az előző részeket, akkor sincsen gond, ugyanis minden könyvében nagyon jó visszaemlékezést biztosít nekünk az előzőekre vonatkozóan. De ez szükséges is, hiszen temérdek mennyiségű kalandot, versikét, jóslatot szállít le nekünk Riordan. Amit nagyon jól is tesz, várom a továbbiakat!


Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések