A lény szemei felvillannak - A ​malamandra

 Hamarosan elérkezünk a gyereknaphoz, így a Prológuson Kalandozások Papírországban néven indítottunk miniprojektetPrológuson Kalandozások Papírországban néven indítottunk miniprojektet, melynek keretein belül gyerek-, és ifjúsági könyvajánlókat, extrákat hozunk el nektek. Nekem nem kell gyereknapnak lennie, hiszen egész évben előszeretettel válogatok a fiatalabbakat célzó olvasmányok közül. A malamandra élénk borítójával hívta fel figyelmemet, aztán a fülszöveget elolvasva egyből tudtam, hogy ez majd azt a stílust és hangulatot fogja megütni, amit én igazán kedvelek.

Író: Thomas Taylor
Cím: A malamandra
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Oldalszám: 232
Eredeti ár: 2999
Fülszöveg: Ha ​valahol lehetséges a lehetetlen, akkor az Iszonypart.

Télen nem sok ember látogat Iszonypartra. Még a helyiek is elkerülik a tengerpartot, amikor leszáll az éj, és szél süvölt az Agyar Sziklák és a Leviatán csatahajó roncsa körül. Néhányan még ma is esküsznek rá, hogy látták arrafelé az irtóztató malamandrát…

Citromos Herbert, a Grand Nautilus Hotel talált tárgyasa tudja, hogy nem könnyû visszajuttatni az elveszett holmikat jogos tulajdonosukhoz. Különösen, ha nem valami veszik el, hanem valaki. Fokföldi Viola szüleinek tizenkét évvel ezelôtt veszett nyoma, és senki sem tudja, mi történt velük. A lány Herbit bízza meg, hogy segítsen megtalálni ôket. A nyomozás során rájönnek, hogy eltûnésüknek köze lehet a legendás tengeri szörnyhöz, a malamandrához.

Iszonypart mindig is hátborzongatóan rejtélyes hely volt, ahol különös történeteket mos ki a víz. Most viszont még furcsább lett…

Két gyerek, aki bátor elszántsággal vág neki, hogy egy régi legenda végére járjon. Csakhogy ebben a városban a legendák néha… harapnak.

Kövesd Herbit és Violát az izgalmas és veszélyes nyomozásban! A szerző a Harry Potter borítótervezője, aki immár saját művét is illusztrálta.
 A történet Iszonyparton játszódik, ahol gyakran ködös, viharos idővel kell szembenézni. Legfontosabb helyszínünk egy hotel, ahol Citromos Herbert dolgozik az elveszett tárgyak örzőjeként. Egy nap különös vendége érkezik, a tizenkét éve szüleit rejtélyes körülmények között elveszítő Viola, aki arra kéri Herbit, hogy segítsen neki megtalálni őket. Természetesen különböző kalamajkákba keverednek, ahogyan próbálják felderíteni a régmúlt eseményeit, közben pedig mi magunk is megismerhetjük Iszonypart lakóit, különleges helyszíneit. A végére egy helyi legenda végére is járnak, ahol kiderül, hogy valóban egy szörnyűséges lény, avagy valami más áll a dolgok hátterében.

 Ezeknek a könyveknek a legnagyobb izgalmait maga a történet adja. Mivel a fiatalabb korosztályt célozza meg, így bár érdekes lehet a felnőtteknek, azért a fordulatokban inkább az eredeti célcsoport számára lehet izgalmas. Ettől eltekintve azért számítottam egy pár "klisésnek" mondható fordulatra is benne, de nem erre utazott végül az írója, így fantasy elemeivel azért nekem is tudott meglepetést okozni, csupán egy kis részen éreztem azt, hogy ellaposodott a dolog, de ezen hamar túl is tudtunk lendülni.

 A karakterek és a helyszínek is jól működtek, tök jó, hogy az egészet körbelengte a ködös hangulat, igazán soha sem tudhatjuk, hogy kiben is bízhatunk olvasóként. Herbi természetesen kivételnek számít, ő mindvégig hozza a kedves, megbízható formáját, aki igazán jó "hős" alapanyag a gyerekek számára. A kitalált legenda, lény, a malamandra is sok-sok izgalmat tesz hozzá a véghajrához. Kíváncsian várom, hogy Herbiék kalandjai vajon folytatódnak-e magyarul más különleges nyomozásokkal is, ugyanis külföldön már 5 részt olvashatnak az érdeklődök, ahol különböző lények vonulnak fel.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések