Nem számít, hogy valami kitaláció vagy valóság, ha emlékeznek rá - Ollie hazatalál


 Gyereknaphoz kapcsolódóan mára egy igazán szívmelengető könyvről hoztam nektek értékelést, mely projektünk a Kalandozások Papírországban nevet kapta a PrológusonKalandozások Papírországban nevet kapta a Prológuson. Érdemes megnézni a projekt további bejegyzéseit is, hiszen hoztunk nektek pár ajánlót, ami nem csak ezen a napon lehet érdekes, hanem az év többi napjára is ellát munícióval. Az Ollie hazatalál című könyvet 8 éves kortól ajánlják, ehhez méltó borítóval is rendelkezik, ami már elsőre felkeltette a figyelmemet.

Cím: Ollie hazatalál
Író: William Joyce
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Eredeti ár: 4499
Fülszöveg: „Egy ​játék sokkal több lehet, mint egy tárgy, amivel elszórakoztatjuk magunkat. Csoda válhat belőle.”

A játékok titkos birodalmát számtalan rejtély szövi át.

Ezek egyike a Játékok Becsületkódexe, ami azóta létezik, amióta vannak kisgyerekek.

Rejtély az is, milyen varázslat útján lesz valamiből egy gyerek kedvenc játéka. Ez a legnagyobb elismerés, amit a Játékvilág egy tagja kaphat.

Ollie különleges játék, Billy anyukája saját kezűleg varrta, hogy az Billy életének fontos része legyen. Ollie aztán annak rendje és módja szerint Billy legjobb barátja, bizalmasa, játszótársa és igen, „kedvence” lett.

Játékvilágban azonban gonoszok is élnek, közülük is a legrettegettebb gaztevő Zozó, a bohóckirály. Ő és a csatlósai, az alamuszok, megfogadták, hogy elrabolnak minden kedvenc játékot, és addig tartják őket fogva, amíg el nem felejtik a gazdáikat, és örökre el nem kallódnak.

Amikor Ollie is fogságba esik, Billynek ki kell mentenie a kedvencét Zozó föld alatti csarnokából, az erdő mélyén, az éjszaka közepén.

Egy séta a fák közt még soha nem rejtegetett ekkora izgalmakat! Kalandos történet a bátorságról és a barátságról! Éld át! Neked szól.

  A könyvben egy kisgyerkőc, Billy és az ő plüssállatának, Ollie-nak a kalandjait követhetjük nyomon. Kezdetekben az ő összekapcsolódásuk történetét szemlélhetjük, majd egy másik szálon pedig egy másik játék, Zozó nehéz sorsát ismerhetjük meg. A kettő szál természetesen a későbbiekben összefut, ugyanis Zozó bosszút akar állni minden kedvenc játékon, így aztán Ollie és Billy elválasztódik egymástól. Természetesen hamar egymás keresésére, segítésére indulnak, hogy aztán újra egymásra találhassanak. Időközben azonban már Billy is egyre csak nőtt, idősödött, így kérdéses, hogy vajon Ollie is a többi játék sorsára jut-e, és ő is elfelejti mindazt, amilyen kötelék kettejük között kialakulhatott.

 Az író nagyon érdekesen eltalálta a mesék és a gyermeki növekedés, iskolássá válás közötti határvonalak szemléltetését a történettel. Maga a könyv is illeszkedett ehhez, szuper illusztrációk készültek a történethez, valamint a korábban említett két szál megkülönböztetéséhez a papír hátterének változtatásával is szemléltetni próbálták a különbözőségeket. Ez abszolút egy nagy plusz volt az alap élményhez.

 Természetesen a sztori is izgalmasan bontakozott ki, de leginkább a szöveg szépsége, szóhasználat volt az, ami engem teljesen elvarázsolt. Emellett pedig a boncolgatott kérdéskörök, mint a barátság, gyermeki világ "hátrahagyása", egymás segítése, emlékek szerepe is csodálatosan lett reprezentálva. Az írás szerintem nem csak a gyerekeket célozza, hiszen mi, felnőttek is nosztalgikus visszagondolással fordulhatunk a saját emlékeink felé, ezzel egy kicsit felidézve saját gyermeki énünk régi barátait, kedvenc játékainkat. A történetet egyébként már a Netflixen is megtekinthetjük, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy ott hogyan működik mindez, át tudták-e adni azt, amit itt papíron az írójának sikerült.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések