...a világot nem lehet jófiúkra és rosszfiúkra felosztani - A tél katonája: Hidegfront

 Marvel rajongásom töretlen, bár mostanság kevesebbszer szoktam elmerülni a világában, mint mondjuk korábban tettem. A Kolibri kiadó már elhozott nekünk pár hőshöz kapcsolódó regényt, így örültem, hogy A tél katonájának is elolvashatom a sajátját. Mindezt csodaszép borítókkal, egymástól elkülönülő képekkel, de közben mégis egységes formában jelentették meg, így nem is csoda, hogy mostani beszámolómat a Prológus Borítómánia hetére hoztam el nektek. Külön tetszik a mostaninak a színvilága, valamint a Buckyról készült rajz is szuperül sikerült.


Cím: A tél katonája: Hidegfront
Író: Mackenzi Lee
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 454
Eredeti ár: 4999
Fülszöveg: AZ ​EMLÉKEINK HATÁROZZÁK MEG AZT, AKIK VAGYUNK – MI MARAD BELŐLÜNK HA MINDET ELVESZIK TŐLÜNK?

1954: A Tél Katonája a Szovjetunió legerősebb fegyvere. A legveszélyesebb titkos küldetéseket hajtja végre. Egyetlen célja: teljesíteni a parancsot.

Csakhogy ő nem mindig volt a Tél Katonája…

1941: A tizenhat éves Bucky Barnes csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, de a helyi parancsnok megakadályozza ebben. Amikor felájánlják neki, hogy kiképzik az Egyesült Királyság titkosszolgálatának ügynökévé, Bucky előtt megcsillan a remény, hogy hőssé válhat. Ám alig ér Londonba, máris menekülnie kell egy rejtélyes orgyilkos elől, ráadásul egy olyan lány társaságában, aki a háborúban harcolófelek mindegyike számára értékes titok birtokában van.

Több mint egy évtizeddel később a Tél Katonája ugyanazt a rejtélyt próbálja megoldani, amit annak idején Bucky. Az időn átívelve nemcsak a küldetésük, hanem az életük is összekapcsolódik; ám arra egyikük sem számít, hogy mindez hatással lesz a saját, személyes háborújuk kimenetelére is.

  A történet a tél katonájának, azaz Buckynak a történetét mutatja be. Két idősíkon mozgunk, az egyikben még a kis fiatal, jóhiszemű, tettrekész Bucky-t láthatjuk, aki előbb-utóbb olyan ügyekbe keveredik, ami végül a tél katonájává teszik őt. A másik idősíkban már az önmagáról mit sem tudó, teljesen áthuzalozott V ügynökként próbálja felgöngyölíteni az önmagát körülvevő furcsaságok sokaságát. Persze mindez nem könnyű, hisz "fogvatartóinak" csak egyetlen mozdulat újrakódolni, és kitörölni mindent az emlékezetéből. Vajon mi tesz minket azzá, akik vagyunk? El lehet a személyiségünket teljesen nyomni?

 Nagyon tetszett a váltott idősík, hogy fokozatosan ismerhettük meg a régmúlt, szinte gyermeki Bucky, és a rendíthetetlen, parancsokat teljesítő katona önmagáért vívott harcát. A kezdetekben Amerika kapitány mellett Bucky nem nyert akkora szerepet, aztán persze ez az újabb filmek kapcsán egyre inkább változott. Ennek a regénynek a segítségével pedig mégjobban megismerhettük, még akkor is, ha egy nagyobb részében ő maga sincs tisztában azzal, hogy ki is ő valójában. Az ehhez kapcsolódó kísérletezős, hatalomvágy miatt kialakuló stratégiák kibontása, megjelenése is mindig izgalmas számomra, most sem volt másként.

 A történet szerelmi szála, amire egyébként a fő cselekmény is fel van húzva, nagyon jól működik. Szurkoltam, hogy hogyan is alakul Gimlettel a kapcsolatuk az egyes idősíkokban. Ez nem volt sem erőltetett, sem indokolatlan, tökéletesen illeszkedett a nagy egészbe, és ilyenkor mindig nagyon örülök, hogy lehet ezt nem túltoltan, élvezhető módon is hozzátenni egy történethez. A végkifejlet is elég meghatóra sikeredett, szívesen olvasnék még további kalandjairól is a tél katonájához kapcsolódva.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések