Egy napon, kis ork, neked is hősnek kell lenned - Dlöf alkonya

 A Dlöf alkonya elsőként az egyszerű, de mégis különleges stílusban megalkotott borítójával hívta fel magára a figyelememet, így most a Prológus Borítómánia projektjének keretein belül írok nektek a könyvről. A könyv ifjúsági kategóriát kapott, és a fülszöveg különböző fantasyben már jól ismert teremtmények közös történetét ígéri számunkra. A könyv címe már előrevetíti számunkra az ezeknél a könyveknél használatos fura, de különleges kifejezéseket, megnevezéseket. Végül pedig ennek lesz egy nagy csattanója is.
Író:
 Bartók Imre
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 260
Eredeti ár: 3999
Fülszöveg: Dlöf vidékein egészen mostanáig a legkülönfélébb teremtmények éltek békében egymás mellett. Gondosan feljegyezték népük homályba vesző történetét, megénekelték hőseiket, és némán faggatták a csillagokat sorsukról – a nyugodt esztendők azonban véget értek.

Rejtélyes horda pusztít el mindent, ami az útjába kerül, és úgy tűnik, csak hárman járhatnak utána az igazságnak, és akadályozhatják meg a katasztrófát: egy ifjú ork, aki legszívesebben a kertjét gondozza, miközben a világ titkairól töpreng, egy magának való troll lány, aki rébuszokban beszél, és egy modortalan elf, akinek mindenkihez van egy keresetlen szava. Mindhármójuk életét felborítja a rájuk leselkedő veszedelem, és mindhárman eltökéltek, hogy megmentsék otthonukat, Dlöföt, ahol semmi sem egészen az, aminek látszik.

A Dlöf alkonya, Bartók Imre első ifjúsági regénye egy szépirodalmi igénnyel bemutatott, egyedi világot tár az olvasó elé, amelyet Krizbo különleges, hangulatteremtő illusztrációi tesznek igazán kivételessé.
 A történetben egy koravén, szabadidejében kertészkedni imádó ork, egy különös furcsaságokat beszélő troll és egy elf vándorlását ismerhetjük meg kezdetben külön utakon, majd aztán összefonódva. Dlöf világában minden és mindenki eltűnik, hisz magával ragadja a különös horda, aminek miértjeire aztán a korábban említett teremtmények nyomban el is kezdik a válaszokat keresni.

 Nagyon olvasmányos a történet, így viszonylag gyorsan is lehet vele haladni, bár ehhez az oldalszám is hozzájárul valószínűleg. Be kell vallanom, hogy mindvégig volt egyfajta hiányérzetem, ugyanis mindig-mindig csak vártam, hogy valami monumentális dolognál, kisebb csattanóknál lyukadjunk ki, így emiatt nagyon sokáig nem tudtam eldönteni, hányadán is állok mindezzel. A világfelépítés, helyszínek, teremtmények mind jól működtek, de mégis hiányzott számomra valami plusz a történettel kapcsolatban. A világot a néhány illusztráció egyébként nagyon tetszetősen egészítette ki, pont annyit megmutatva, ami még éppen az olvasó fantáziájára bíz dolgokat.


 Szépirodalmi átitatást igér nekünk a fülszöveg, ami végtére valóban meg is valósul, bár ez valószínűleg csak az arra nyitott, érett fiatalokat fogja magával ragadni. Kezdőknek és olvasás ellen lázadóknak nem biztos, hogy a kezébe nyomnám. A végkifejlet egy érdekes elgondolás, és a könyv címével kapcsolatban is megvolt az aha élményem, de én sokkal, de sokkal többet vártam ettől a fantasytól. Szerintem valószínűleg ez egy nagyon megosztó mű lesz majd, ha többen is olvasni fogják, ami vagy működik adott olvasónál, vagy pedig nem. Mindenesetre mondanivalóját, karaktereinek "élőségét" nem vitathatjuk el tőle, így kíváncsian várom a ti véleményeteket is a könyvről.

Értékelés:    
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések