Élet az Arktisz és az Antarktisz jeges birodalmában - Fagyott világok

 

 Annyira szeretem ezeket a természethez kapcsolódó ismeretterjesztő könyveket, mint a Fagyott világok, hogy nem is volt kérdés, hogy ebbe a kötetbe is mennyire szeretnék belepillantani. Gyerekkoromban is nagyon szerettem ezeket, és néhány könyvet közülük azóta is a könyvtárom darabjának tudhatok, hiszen nagyon próbáltam már akkor is vigyázni rájuk. Valószínűleg ezért is érdeklődtem aztán a biológia iránt, bár aztán egyetemen nem a legjobb élményeim kapcsolódnak a növény- és állatismeret tárgyakhoz.

Cím: Fagyott világok
Író: Jason Bittel
Kiadó: HVG
Oldalszám: 80
Eredeti ár: 4500
Fülszöveg: Lépj be a havas hegycsúcsok, jég borította tengerek és lenyűgöző sarki fények fenséges birodalmába!
Találkozhatsz pingvinekkel és jegesmedvékkel, fókákat és rozmárokat leshetsz meg. Az Arktisz és az Antarktisz zord vidékein élő emberek lábnyomait követve pedig útra kelhetsz a fagyos tájakon.
Ne felejts el melegen öltözni!

  A kötet tartalmából láthatjátok, hogy részletesen körüljárja a sarkvidékek különböző területeit. Megismerhetjük az ott uralkodó viszonyokat, jellemző állatvilágukat, azoknak minden érdekes jellemzőjével, jegyével, mely mind azért alakulhatott ki, hogy ezeken a területeken minél inkább boldogulni tudjanak, a számunkra nem éppen legideálisabb körülményekhez. Bár ennek kicsit ellentmond, de azért az emberek is megfordulnak ezeken a vidékeken, hisz városokat is találhatunk ezeken a területeken. Az itt jellemző életet is próbálja a kötet bemutatni, hogy méginkább teljes képet kaphassunk róla.

 A hiteles és informatív szövegezésen túl a képeket imádom ezeknél a könyveknél. Nagyon esztétikusan tudják megcsinálni a HVG-nél ezeket az ismeretterjesztő köteteket, így az olvasónak tényleg olyan érzése lehet, mintha ő maga is ellátogatna ezekre a vidékekre. A valódi fotók keverednek rajzol elemekkel, és ez nagyon, de nagyon jól működik, egyáltalán nem "gagyi" hatást keltve, ami olykor előfordulhat ennél a fajta stílushasználatnál.

 Az egyes részeknél szó esik a klímaváltozásról, valamint külön fejezetrész is tartozik ehhez. Azt gondolom, hogy ma már nem is lehet emellett szó nélkül elmenni már a gyerekekkel való könyvfeldolgozás közben sem. Kézzelfogható tippeket is ad ebben a témában, de azért kiemeli, hogy mekkora szerepe van a kormányzati és nagyvállalati résztvevőknek, hiszen lássuk be, hogy nélkülük magánemberként nem igazán sokra vihetjük a folyamat lassításában.

 Remélem sok gyerkőcnek a polcára kerül majd ez a gyönyörű kötet, melyről aztán sok-sok izgalmas közös beszélgetés alakulhat ki a minket körülvevő világ érdekességeiről.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések