Holden Rose: A Nyúl akta


 Mint már korábban is beszámoltam nektek, az előző Könyvfesztiválon ismerkedtünk meg a Howard Matheu különös esetei első két részével. Akkoriban engem, és húgomat is egyaránt megnyert magának A harmadik, így nem is volt kérdéses, hogy A nyúl aktát is mielőbb be kell szereznünk.
 A sorozat második részének külseje is, csakúgy mint az első esetében, nagyon tetszik. Jobbat el sem tudnék képzelni, mint ezeket az aranyos, történethez illeszkedő illusztrációkat. Mivel a könyvek 7 éves kortól ajánlottak, így bár már egy fokkal komolyabb olvasóközönséget próbál megcélozni, így a nem túlzásba vitt belső illusztrációk is még szerethetőbbé teszik a fiatalabb olvasók számára is. (És, mint látjátok, nem csak nekik.)
Író: Holden Rose
Oldalszám: 146
Eredeti ár: 1880 Ft
Fülszöveg: Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és nem nyomozok soha többé.
Nita és Gil, a két barátom úgy gondolta, detektívnek lenni jó dolog. Segítünk a kisebbeknek, leleplezzük a rossz embereket, és közben jól szórakozunk. A Nyúl akta teljesen ártatlan ügynek indult, mégis olyan fordulatot vett, amire senki sem számíthatott.
Ez a baj nem talált volna ránk, mi kerestük magunknak. A többiek még a végére akarnak járni, de én már nem.
Leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
Mielőtt belekezdesz, fontos, hogy tudd: ez nem mese! Ez egy detektívtörténet gyerekeknek.
 A különböző részek történetei úgy lettek megalkotva, hogy azokat egymástól teljesen függetlenül is olvasni, érteni lehessen, így azok az olvasók is bátran hozzákezdhetnek, akik az első részt még nem olvasták. Jelen történetünk alap problémáját egy eltűnt plüssnyuszi szolgáltatja, amelynek köszönhetően Howard, Nita és Gil nyomozni kezdenek. A nyomozás elindulása után nemsokkal olyan nyomokra terelődik hőseink útja, melyet maguk sem igazán értenek. Ebben a különös, rejtélyes és több mindenkit érintő ügyben jóval nagyobb és összetettebb problémákra lelnek, mint egy "szimpla" plüssnyúl eltűnésére. Vajon Howardék megoldják a rejtélyt, vagy túl nagy fába vágták a fejszéjüket a gyerekek? És, hogy hová fajulhat egy eltűnt plüssnyuszi és esete? A könyvből kiderül.

 Az első részt is nagyon szerettem, de A Nyúl aktának még azt is sikerült felülmúlnia. Detektívtörténet gyerekeknek? Nem csak gyerekeknek! Nem is tudom, hogy min lepődök meg ennyire, egyszerűen lenyűgözött. Tipikusan egy olyan történettel szolgált, melyet a gyerekekkel (legyen az testvér, saját gyermek, vagy akár csoport) olvasva a felnőtt is ugyanúgy élvezni fog. Arról már nem is beszélve, hogy akár első saját olvasásélmény kialakításában sem utolsó.

 Előző értékelésemben főként a szereplők, közülük is Howard személyét emeltem ki a könyv legjobban "tetsző" elemeként, ez a mostani esetben annyit módosult, hogy nem tudnám csak a szereplőket kiemelni, az egész történet, cselekmény, szereplők pont így voltak jók, ahogy voltak. Olvasás közben én magam is teljesen a történet résztvevőjének éreztem magam, nem egyszer fordult elő, hogy felnevettem egy-egy humoros pillanaton. További pozitívum, hogy a szórakozáson túl bőven tartogat a gyermekek számára tanulságot is, melyekből észrevétlenül tanulhatnak a fiatalabb olvasók. Nagy hangsúly van az észrevétlen szón, ugyanis tényleg mindenféle szájbarágás nélkül sikerült beleépíteni olyan elemeket, melyekből aztán profitálhatnak is a gyermekek. Azzal pedig, hogy mindezeket egy korabeli társtól hallgatják, biztosan sokkal másképp élik meg, mintha kényszeresen lennének ezek bemutatva számukra. Ezek közül is számomra a legpozitívabb a Howard és édesapja között zajló drogokról való beszélgetés. Ebben a formában még nem hallottam ilyesféle "egyszerű", és mégis látványos bemutatóról. Bátran ajánlom alkalmazását.

 A fentebb leírtakból is gondolom, hogy mindenki számára egyértelművé vállt, hogy mennyire szerettem ezt a történetet is, így nem is meglepő, ha bátran ajánlom minden gyermek és gyermeklelkű olvasónak. Kijelenthetem, hogy véleményem szerint ilyen és ehhez hasonló olvasmányokkal könnyen meglehet szerettetni az olvasást a fiatalabb korosztállyal is. Hiszen tudjuk, hogy a nem is olyan jó olvasási arányok nagy része a negatív iskolai élményeknek közbenjárásával alakulhatott ki. Nagyon fontos ilyen szempontból a szülők, testvérek, rokonok szerepe, hogy tudatosan, fokozottan figyeljünk ezekre, hisz egy jó könyvnél nincs nagyobb élmény. Howard és történetei minden bizonnyal jó élményekkel fog szolgálni.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Howard, Nita, Gil.


Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések