Samantha Shannon: Csontszüret


 Szerintem már minden könyvmoly számára a csapból is ez a könyv folyt, ugyanis az egyik áruházláncnak köszönhetően (nevezzük nevén, COOP) csupán 500 Ft-ért lehet hozzájutni a Csontszürethez. Ennek az infónak a tudatában, annak ellenére, hogy nem sok mindent tudtam a történetről, mamát ráállítottam a dologra, és így sikerült 500 Ft-ért beszerezni az eredetileg majd' 4000 Ft-ért árult könyvet.

 Engem első ránézésre megnyert a könyv, már a képeken látott borító alapján is egy nagyon érdekes kinézetet kapó könyvnek gondoltam, rengeteg megfejtendő jelentéstartalommal, de a való életben még inkább figyelemfelkeltőbb, ugyanis az arany részek nem csak simán arany színűek, hanem egy különleges bevonatot is kapott, amitől sokkal fényesebb lett a felülete.
Író: Samantha Shannon
Kiadó: Athenaeum, Budapest, 2013
Oldalszám: 524
Eredeti ár: 3990 Ft
Fülszöveg: Samantha az új J.K.Rowling 
The Sunday Times

Sötét bűbáj és gonosz varász a fantasy szerzők új generációjának legjobbjától. 
Booklist

A szindikátusnak dolgoztam. Ha úgy vesszük, hacker voltam. Nem gondolatolvasó, inkább elmeradar, aki az éterre hangolódva fogta annak minden rezdülését. Olyasmit is érzékeltem, ami nem a közvetlen közelemben történt: rögtön tudtam, ha kint, az utcán végigsétált egy látó, és megéreztem, amikor Covent Gardenben gyülekezni kezdtek a lelkek. Amint rákapcsoltak a létfenntartó gépekre, a Seven Dials egy mérföldes körzetében bármit kiszagoltam az éterben. Ha bárkinek kedve támadt a I-4 szennyesében turkálni, Jaxon záros határidőn belül már ugrasztott is. Meggyőződése szerint ennél sokkal többre is képes lehettem volna, de Nick minden kísérletezést megtiltott. Fogalmunk sem volt, milyen következményei lennének rám nézve.
 A fülszöveget elolvasva nem igazán sikerült beazonosítanom, hogy miről is fog szólni ez a történet. Gondolatolvasás, látók, lelkek, éter, az új J. K. Rowlingtól, sötét bűbáj és gonosz varázs... És főleg, hogy ez az utolsó két ajánló olvasható nagy betűkkel a fülszövegben, ebből azt sikerült kikövetkeztetnem, hasonlóan a Harry Potterhez, ez is ilyen varázslós történet, gondolatolvasással megspékelve. Egyáltalán nem ezt kaptam az olvasás közben. Ami párhuzamot tudok esetleg a Harry Potter és a Csontszüret között vonni az a nagyszerűség. Az írónő már az első oldalon bedob minket a mély vízbe. Olyan hirtelen kerülünk bele az új világba, és olyan sok új kifejezéssel találkozhatunk, hogy nem győztem kapkodni a fejem, és a kapott infókból felépíteni a fejemben megalkotott világot. Engem ez a tempó, valamint az a zavartság, hogy minden apró részlet, kifejezés a helyére kerüljön, és átlássam a dolgokat, egyáltalán nem zavart. Sokkal inkább még több figyelmet és érdeklődést váltott ki belőlem.

 Történetünk a jövőbeli Londonban játszódik, ahol egy teljesen új rend alakult ki, ezzel együtt a társadalom is átalakult. Ezekre az átalakításokra azért volt szükség, mert az átlag embereken kívül olyan, a kialakult kormány által abnormálisnak nevezett, látók is éltek közöttük, akik természetfeletti képességüknek köszönhetően az éteren keresztül érzékelnek minden lelki aktivitást, legyen az élő, vagy akár halott személy lelke. (Ennél azért jóval összetettebb a dolog, de talán így jellemezhetném legegyszerűbben az alaptörténetet.) Főszereplőnk Paige, aki igazán különleges képességgel rendelkezik, ugyanis ő egy álomjáró, aki a testét elhagyva szabadon jár az éterben, akár a halott lelkek. Paige nem elégszik meg az "egyszerű" bujkálással, ezért további látókhoz kapcsolódva folytatja az illegális tevékenységet, Egy nap azonban nem sikerül elmenekülnie a kormány emberei elől, és ezért egy olyan helyre szállítják más látókkal együtt, amiről eddig mindenki azt feltételezte, lakatlan, használaton kívüli város. A kormány itt gyűjti össze a különböző látó embereket, és egy másik, emberfeletti lény uralma alá helyezi őket, védelemért cserébe. Spoiler nélkül csak ennyit írhatok a történetről, de szerintem így is sokkal több betekintést adtam, mint amit a fülszövegből kaphattok.

 A szereplők közül Paige-t ismerjük meg leginkább (mivel ő a főszereplő, ez nem is meglepő), viszont a látók annyi fajtájáról kapunk leírást, hogy részben a téma szakértőivé válhatunk. Minden szereplőnek megvan a saját karaktere, de a hangsúly a természetfeletti képességükön van, ami egy hét kötetesre tervezett sorozatnál nem meglepő, ezért úgy gondolom, hogy a többi szereplő és tulajdonságaik a következő részekben sokkal jobban megnyilvánulnak majd.

 Paigen kívül érdekes személynek bizonyult számomra David is, bár elég elenyésző szerep jutott neki, remélem, hogy a későbbiekben is részt vesz majd a történetben. Viszont a legizgalmasabb karakterek kétségkívül a rephaiták (emberfeletti lények), kezülük is Arcturus, a vérhitves volt. Annyi titok övezi körül, és végig érezhető, hogy nagy tervek kiötlője. Paige és Arcturus kapcsolata is érdekesen alakul, bár azt nem nagyon értettem, hogy Paige az idő előrehaladtával is miért ellenkezik Arcturus kéréseinek.

 Amit még érdemes megemlítenem, hogy ez a fiatal írónő első könyve, így még nagyobb elismerést érdemel (legalábbis tőlem mindenképpen), hogy egy ilyen összetett, érdekes világot alkotott olvasói számára. Nálam (remélem, hogy az eddigiekből már kiderülhetett) elsöprő sikert aratott, nagy várakozással vagyok a következő rész magyar megjelenése felé, amit eddigi tudomásom szerint idén nyár végén vehetünk a kezünkbe.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Paige, Arcturus, Michael, David.

Üdvözlettel: Uszáma.

4 Megjegyzések

  1. hát, ezt én se bírtam otthagyni a boltban, de nem tudtam pontosan, hogy mit is vettem, úgyhogy köszi a véleményezést :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Ennyiért valóban hiba lett volna nem megvenni! :D
      És itt jelezném feléd, hogy minden feladatot hibátlanul teljesítettél, így már csak a szerencsén múlik, hogy te legyél a nyertes. ;)

      Törlés
  2. Fú, de rég el szeretném olvasni ezt a könyvet! Most van még egy plusz okom rá! :)
    ( a nyereményjátékra Vékony Vanda néven jelentkeztem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Most, hogy nemsokára itt a folytatás, tényleg ajánlott beszerezni. (500 Ft-ért meg tényleg ajándék)
      Köszönöm jelentkezésed, nálad is minden hibátlan. Sok szerencsét! ;)

      Törlés