A. M. Aranth: Acorenu - Kiválasztva


 A sorozat első része nagy hatással volt rám, valamint kortárs magyar író tollából származik a történet, így különösképpen nagy kedvencemmé vállt a történet. (Értékelésem ide kattintva olvasható.) Ezek után nem is volt meglepő, hogy a nemrégiben megjelent második részét is megszerezzem, és minél hamarabb kiolvassam.


 A kötet borítója minden várakozásomat felülmúlta. Már a képeken is nagyon tetszett, de mióta igazából is a kezembe foghatom, azóta kétségkívül minden idők legkedveltebb kinézetű könyvének számít nálam, és a könyvespolcom legszebb darabját képezi. Remélem, hogy a továbbiakban is folytatódik ez az elegancia, és emellett sejtelmes, "ködös" hangulat a borítókon. (A sötét háttérből egy-egy hangsúlyos alak, szimbólum akár folytatható is lehetne a további kötetek megvalósításánál... na de ennyit az írónak/kiadónak tett javaslatomról.)
Író: A. M. Aranth
Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2015
Oldalszám: 444
Eredeti ár: 3480 Ft
Fülszöveg: Amy világa szilánkokra tört.
Azok árulták el, akikben feltétel nélkül megbízott: saját szülei és barátai gázoltak a lelkébe. Egyes bűnökre nincs bocsánat.
Amy Soleil – vagy ahogy egyesek ismerik, Amaranth – azonban erős lány, aki nem fogadja el a vereséget. Tudja, hogy ennyi hazugság és árulás közt csak magára számíthat.
Miután beköltözik a Moonshadow kollégiumába, Leával veszélyes nyomozásba kezd: bármi áron meg akarja tudni, ki állhat a karácsonyi bálon bekövetkezett tragédia mögött, hogy bosszút állhasson rajta. Kutatása során azonban olyan ősi próféciák szövegére bukkan, amelyek szerint a Köd-démon születése mindössze egy apró előjele annak a mindent elsöprő pusztulásnak, amely az egész világot fenyegeti. És csak egyvalaki állhat a sötét áradat útjába. Az, akit a jóslatok így neveznek: Acorenu. Kiválasztott.
Azonban nem csak Amy és társai igyekeznek megtalálni a megjövendölt hőst. A nyomában járnak a fény és az éjszaka gyermekei, a Modeus Carva, és egy titokzatos szekta, a Fagy harcosai is.
És miközben Amy barátaival a Kiválasztottat keresi, óriási seregek sorakoznak fel egymással szemben, hogy megvívják öldöklő háborújukat, amely végleg eldönti: a fény vagy a sötétség népe örökli-e meg a végidők előtt álló világot.
A bejegyzés spoilereket tartalmazhat azok számára, akik még nem olvasták az előző részt.
 Az előző rész végén annyi kérdésünk maradt, és így, hogy fény derült hőseink számára is, milyen világban, micsoda "képességekkel" vannak megáldva, ezért még kíváncsibbá tett a történet folytatásának kimenetele iránt. Miután Amy több-kevesebb sikerrel próbálja magát túltenni a bálon történt tragédián, valamint, hogy élete nagy részét teljes hazugságban kellett élnie, a rájuk leselkedő veszélyek miatt kénytelen beköltözni a Moonshadow kollégiumába, ahol a szigorú igazgató és a Modeus Carva védelme alá kerül (többi iskolatársával karöltve). A tanév további részében, amellett, hogy folytatódik a "normál" értelemben vett tanulás, immáron a halhatatlanok világába, ahol elfek és sötételfek mellett más mágikus "lények, teremtmények" is megtalálhatóak, sokkal nagyobb betekintést nyerhetnek a frissen felvilágosult hőseink. Miközben Amy próbál minden részletet figyelembe venni testvérének halála okán, és nyomozásba kezd, olyan jóslatokra talál, melyek a mind eddiginél is nagyobb veszélyt tartogatnak, és egy Kiválasztott személyéről is szó esik, aki mindezeket megállíthatja. A több szálra kiterjedő nyomozás mellett megtudhatjuk hogyan alakul a zenekari bandájuk karrierje, valamint a "háttérben" folyó küzdelem is kibontakozni latszik.

 A cselekmény folytatásában sem kellett csalódnom, mi több, hiába vált az első rész kedvenccé, szerintem ez a rész még ütősebbre sikeredett, így még azt is sikerült felülmúlnia. Egyszerűen imádtam az "új világgal" jött újdonságokat, felismeréseket. Különösképpen tetszett, hogy minden halhatatlannak van valamiféle egyedi tulajdonsága, képessége a közös mágikus tevékenységek mellett. Mindezt úgy, hogy nem esett át a ló túloldalára, és inkább apránként adagolva ismerkedhetünk meg ezekkel a képességekkel. Ezek közül egyet mindenképpen szeretnék kiemelni, mégpedig a Pengetáncosokat. Az első bemutatót (mint egyébként a történetben lévő összes ilyen jelenetet) olyan nagy átéléssel képzeltem el, hogy nagyon feltöltött az egész spirituálisan, hiszen nagy jelentéstartalommal rendelkező gondolatokat próbál (sikerrel!) átadni. (A csillagos hasonlat pedig nagyon jól eltalált gondolatot fűz az egészhez, ezzel hozzákapcsolva Amyt is.)

 A rúnák mellett szintén nem mehetek el megemlítés nélkül, és bár semmi esetre sem szeretném elvenni senkitől sem az újdonság erejét, azért megpróbálom átadni, hogy "ők" is milyen sokat tesznek ehhez az új világhoz. Számomra, eddigi olvasmányaim alapján teljesen egyedi elgondolásnak tűnik, és most főkét a védelmező, megfigyelő (esetenként külön személyiséggel megáldott) rúnákról beszélek. És még annyi fantasztikus dolog van a történetben (arról nem is beszélve, hogy még mennyi számunkra fel nem fedezett létezik), hogy mindenkinek jó szívvel ajánlom a felfedezést.

 A végkifejlet most is nagyon izgalmasra sikeredett, és ismét sikerült elérnie azt, amit az elsőnél is, hogy alig bírjam kivárni a folytatást. (Aminek egyébként Frostbítan - Fagymarás lesz a címe.) A Kiválasztott kilétével kapcsolatban pedig örültem, hogy az író nem a legegyszerűbb, leginkább várható utat választotta, de még így is várható szerintem további csavar a folytatásban. A második rész elolvasása után is tartom magam ahhoz, hogy ez a sorozat egy nagyszabású cselekménnyel, fantasztikus világban játszódó történet, amit mindenkinek ismernie kell!

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Amy, Arnold Iras, Jerry, Kim, Damien Karrava.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések