Josh Malerman: Madarak a dobozban


 Úgy gondolom, hogy a legtöbben biztosan találkoztatok már ezzel a könyvvel, a fülszöveg alapján is nagyon egyedinek tűnő thrillernek ugyanis nem kellett sok, a könyves berkekben járatos olvasók szép számmal vitték a hírét. Nem csoda, hogy én is epekedve vártam a megjelenést, és a Könyvfesztiválon biztos elemét képezte a beszerzéseimnek.

 Kíváncsiságom nem csak a történet felé irányult, hanem a könyv külsőjére is. A Fumax Kiadó, a könyvek kinézetében minden valamiféle újdonságot, egyediséget próbál létrehozni, és ez most sem volt másképp, mivel a borító közepén különleges technikával készült "kivágás" található, amin keresztül a belső lapon található ábrát (két madarat) láthatunk. Mindenkit megnyugtathatok, ez semmilyen formában nem eredményezi a könyv időtállóságának romlását, tehát nem kell tartani attól, hogy a borító közepétől kezdve felszakad. Ezen kívül nagy meglepetés ért a könyv belsőjében is, ahol a kezdő oldalon található madarak mellett, minden fejezetkezdésnél a fejlécben egy fa ágainak sziluettjét láthatjuk. Szép munka, gratulálok a tervező(k)nek.
Író: Josh Malerman
Kiadó: Fumax, 2015
Oldalszám: 262
Eredeti ár: 2995 Ft
Fülszöveg: Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.

Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?

Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról.
 A történet elején megismerkedhetünk Malorie-val és gyermekeivel, amint éppen több évnyi rejtőzködés után egy biztonságosabbnak gondolt hely felé tervezik útjukat. A továbbiakban visszaemlékezéseken keresztül megtudhatjuk, hogy a világ, amelyben Malorie élt, mily módon változott meg. Egy újfajta, titokzatos életforma jelent meg a világban, amire ha bárki is ránéz teljesen megőrül, és magából kifordulva gyilkossá válik. Ezért az emberek alkalmazkodni kezdenek, és teljesen elzárják magukat a külvilágtól, életük nagy részét a továbbiakban csukott, bekötött szemmel kell leélniük. A kérdés már csak az, hogy Malorie-éknak sikerül-e biztonságban eljutniuk egy olyan helyre, ahol emberibb körülmények között tudják majd tovább élni életüket.

 Bár egyedi elgondolás ez a becsukott/bekötött szemű élet (és utazás), de egyáltalán nem tudtam elképzelni, hogy az író miként fogja ezt megoldani 260 oldalon keresztül, és egy kicsit (tényleg nagyon-nagyon kicsit) tartottam is tőle, nehogy ellaposodjon a sztori. Aztán, ahogy egyre jobban mélyedtem el az olvasásban, és követték egymást az újabb fejezetek, minden ilyesféle gondolatok elszálltak. Egyszerűen imádtam az egész könyv hangulatára jellemző feszültséget, és a jelen, valamint múlt váltakozását. Így kettős izgalom volt jelen, ugyanis izgulhattunk, hogy az evezés során milyen nehézségekkel, veszélyekkel kell szembenézniük Malorie-éknak, mellette pedig apránként magyarázatot kapunk mindenre a visszaemlékezéseken keresztül. Ezek a visszaemlékezések nagyon részletgazdagok, és nagyon örültem neki, hogy azzal az idővel kezdődik, amikor még minden "normális" volt, majd a nagy változásoknak is szemtanúi lehettünk.

 További érdekességeket tartogat az emberek viselkedésére tekintettel ez a változás. Nagyon nehéz lehetett feldolgozni, hogy egy bizonyos ponttól kezdve nem élhetik tovább az emberek régi, megszokott életüket, a kinti világra pedig egyáltalán nincs rálátásuk. Nagyon jó példa volt bemutatni a vaksággal járó "problémákat", miközben csak a többi érzékszerveikre voltak utalva. Az utazás során az érzékszervek felnagyobbodott szerepét szintén nagyon jól ábrázolja az író, így ezzel számomra, olvasó számára is egy újfajta "látásmódot" mutatott be az izgalmas, hátborzongató jeleneteken keresztül. Az alkalmazkodás másik fontos szemléltető eleme a gyermeknevelés. Megfigyelhetjük, hogy teljesen más élethelyzetben mennyire más értékrend alakulhat ki, jelen esetben a minden áron való védelem. Nagyon érdekes volt olvasni az anya vívódását, érdekes nevelési módszereit.

 Egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz folytatása, ami miatt jó néhányan "kiakadtak" a könyves oldalakon, de én úgy látom, így is tökéletes volt minden. Bizonyos dolgokat jobban szeretek a saját fantáziámra bízni. Ha szeretitek az izgalmas, hátborzongató, szépen felépített, apránként kibontakozó történeteket, amellett, hogy valamennyi érettséget is megkövetel a könyv, akkor jó szívvel ajánlom! Nekem mindenképpen nagy kedvenccé vált, sokat tett hozzá olvasási élményeimhez. Kíváncsian várom a Fumax Kiadó új Thriller sorozatának további darabjait is.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Malorie, Tom.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések