Neal Shusterman: Unwind - Bontásra ítélve


 Elsősorban a borító fogott meg a könyvben, és a fülszöveget olvasva már teljesen biztos voltam benne, hogy ez a könyv nekem készült. Ezáltal elmaradhatatlan elemét képezte a könyvheti beszerzéseimnek. Ami viszont teljesen kiment a fejemből, mivel friss megjelenés a Könyvmolyképző kínálatában, ezért 1 hónapig csak náluk lehet kapni, ezért pedig Elit Teambe tartozó, egyedileg számozott példányt jelent. Így került hozzám a 44-es sorszámú könyv, ami az első ilyen számozott példányom. Szerintem ez egy igazán jó elgondolás, és kedves gesztus a könyvmolyok irányába.

 Külső jegyeiben nem okozott csalódást, nagyon figyelemfelkeltő borítót kapott a könyv. (Ami a különböző országok megjelenései közül a legszebb.) A felosztása is tetszik, ugyanis a nagyobb részek előtt a történethez tökéletesen kapcsolódó idézeteket, külső hivatkozásokat, cikkeket olvashatunk. A fejezetcímekben pedig, hogy éppen kinek a szemszögéből olvashatjuk a cselekményt.
Író: Neal Shusterman
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Oldalszám: 384
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: Mi lesz, ha a szüleid téged is szétbontatnak? Szép új világ?
Egy olyan társadalomban, ahol a nem kívánatos kamaszok testrészeit újrahasznosítják, három szökevény száll szembe a rendszerrel, amely „szétbontaná” őket.
Connortól meg akarnak szabadulni a szülei, mert túl sok a baj vele. Risa árva, és azért jelölték ki bontásra, hogy spóroljanak a költségeken. Lev szétbontását szigorúan vallásos szülei már születése pillanatában eldöntötték. A véletlen sodorja őket egymás mellé, és a kétségbeesés tartja össze őket, ahogy árkon-bokron át menekülnek, miközben tudják, hogy az életük a tét. Ha sikerül megérniük a tizennyolcadik születésnapjukat, már nem bánthatják őket – de amikor egy egész világ vadászik rájuk, a tizennyolc nagyon-nagyon távolinak tűnik. 
Te vajon túlélnéd?
 A történetben három tizenéves életét követhetjük nyomon egy olyan világban, ahol a szülők élhetnek az "utólagos abortusz" törvényével, miszerint gyermeküket 13 és 18 éves koruk között bármikor hivatalosan, minden következmény nélkül szétbontathatják. Ez a szétbontás a gyermek minden egyes részére vonatkozik, ugyanis egy újdonsült tervezésnek, kutatásnak köszönhetően minden egyes testrészt (kéz, fej, agy... tényleg minden) amolyan újfajta transzplantáció segítségével újrahasznosíthatnak. Természetesen a szétbontásra ítélt gyerekek nem mindig törődnek bele "sorsukba", így a véletlen során keresztezi egymás életét a három főszereplő; Connor, Lev, Risa. Mindhárman más okból következően kapták a szétbontandó jelzőt, de innentől kezdve magukra vannak utalva, hogy túléljenek 18 éves korukig.

 Már a könyv elején belecsöppenünk a világ közepébe, és külön-külön megismerhetjük a három bontásra ítélt fiatalt a saját szemszögükből nézve. Mindhárom életútnak megvannak a saját jellemzői, így teljesen más okból bontásra ítélt történeten keresztül ismerhetjük meg az elképzelt jövőkép rendszerét, és annak kegyetlenségeit. Ezzel az erős kezdéssel, valamint a szereplők iránt érzett együttérzéssel olyannyira beszippant a világ és a történet, hogy egészen a végéig nem "ereszt el magától", én magam is részese vagyok a cselekménynek, együtt izgulok a szereplőkkel, még olvasáson kívül is a történéseken, kegyetlenségeken gondolkodom.

 A világfelépítés mellett magának a könyvnek a felépítése is figyelemreméltó. A történet egyediségét illetően, a cselekmény folyására nézve abszolút nem tudtam, hogy mire számíthatok. Minden egyes változás, történés meglepetéseket tartogatott számomra, és ezek egytől egyig izgalmas jeleneteket foglaltak magukba.

 Mint ahogy az író, Neal Shusterman említette egyik interjújában, a könyv fő célja az, hogy elgondolkodtassa az embereket. Saját példámon keresztül mindenkit biztosíthatok arról, hogy ez maradéktalanul sikerül is neki. Az alapkoncepció, miszerint a világ megalkotása során nem szeretett volna nagyon elrugaszkodni a valóságtól, szintén teljesül, és eléggé rémisztő a gondolat, hogy az általa felépített világot és a mostani világunkat csak egy hajszál választja el egymástól.

 Olyan kérdésekre próbál próbál választ adni, mint az abortusz, a transzplantáció, a lélek továbbélése, és még megannyi témát ezekhez kapcsolódva. Talán nem is az a legjobb kifejezés, hogy meg szeretné válaszolni mindezeket, inkább csak próbálja felhívni a figyelmünket ezeken a sok kegyetlenséget átélt sorsokon keresztül, ezzel is meghagyva az olvasó számára a megoldások kérdését. (Bár valószínűleg ezekre a kérdésekre nincs teljesen jó válasz.)

 Külön nagy pozitívum volt számomra, hogy többféle sorson keresztül szemlélhetjük az eseményeket, legyen az egy menekülő szétbontásra ítélt, egy vallási irányzat miatt egész életében erre készülő, egy gyermekét továbbgólyáztató (örökbe adó), egy gyermekét szétbontató, majd tettét megbánó szülő, vagy akár a transzplantációnak köszönhetően más testrészeivel élő személy.

 A szereplők közül, bár mindhárom főszereplő elnyerte szimpátiámat és együttérzésemet, mégis Lev volt az egyik legérdekesebb személy, az ő vallásos megközelítésével. A későbbiekben pedig abszolút bebizonyosodott a felvetésem, ugyanis hármuk közül ő megy át a legnagyobb változáson keresztül. A három "szökevény" kapcsolata is nagyon érdekesen alakul, izgalmas volt megfigyelni ezeket a kapcsolati hullámvölgyeket.

 Mint általában a legtöbb könyvben, jelen esetben is fennáll, hogy az utolsó negyede a történetnek a legizgalmasabb. Az elejétől kezdve szépen építkezik, végig fenntart egy érdekes hangulatot, és a végén üti a legnagyobbat. Nagyon spoileres lenne, ha elárulnám a kedvenc jeleneteimet, de maradjunk annyiban, hogy senki sem marad izgalom nélkül. Összegezve, mint ahogy a könyv "hard selection" címkéje is jelzi, legfőképpen érett olvasóknak ajánlanám. A disztópiák kedvelőinek is, de igazából minden olvasónak tud újdonságot mutatni ezzel az eredeti történettel. Igaz, hogy csak most jelent meg az első rész, de én már így is nagyon várom a folytatásokat.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Lev, Connor, Admirális.

Üdvözlettel: Uszáma.

3 Megjegyzések

  1. Hát köszönöm szépen. E nélkül a kritika nélkül nem venném meg a könyvet, de most már felírtam a ~beszerzésre vár~ listámra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a visszajelzést! :) Remélem neked is legalább annyira fog tetszeni, mint nekem.

      Törlés
    2. Ezt én is remélem :D

      Törlés