On Sai: Calderon, ​avagy hullajelölt kerestetik


 Kezdeném azzal, hogy mennyire mást kaptam ettől a történettől, mint amire számítottam. RavenS már annyit fangörcsölt nekünk, hogy a Könyvfesztivál alatt nekem ajándékozott 40%-os kupont nem használhattam másra, mint Calderonra. A sors fintora, hogy a Prológus TBR csökkentő projektje alatt RavenS választhatott nekem olvasnivalót. Mi mást választhatott volna? Végül tehát így alakulhatott, hogy kiolvastam ez az érdekes történetet. A kapott feladatomra még gondolni sem merek, de erről majd a későbbiekben.

 Nem csak a történet érdekes, de nekem a könyv külseje is különösen tetszik. Ráadásul keménykötésű változatban vettem meg, így még masszívabban mutat a polcomon. Alig várom, hogy további részek is elfoglalhassák a helyüket.
Író: On Sai
Kiadó: Könyvmolyképző, 2012.
Oldalszám: 288
Eredeti ár: 2499 Ft
Fülszöveg: Calderon ​​kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?
 A történet főszereplője, a címből adódóan, Calderon, aki különleges személyiségével próbál helytállni a világban. Egy olyan világban, ahol űrcirkálókban kell az embereknek tevékenykedniük, a háttérben játszódó hatalmi játszmák kereszttüzében. Ezeknek a hatalmi játszmáknak különböző nemzetiségű nemesi családok adnak táptalajt, mindezt a császár teljhatalma alatt. Calderon hajókapitányi állásban köt ki, ahol nemvárt problémákkal kell szembenéznie. Vajon különleges manipulátor képességével sikerül kikerülni a slamasztikából? Lehet fokozni a már amúgy is öngyilkosságra készülő Calderon helyzetét? Mi lapul a dolgok hátterében?

 Ami leginkább előnyére vált a cselekmény alapszála mellett, az a folyamatosan kialakuló háttérvilág, a különböző nemességek, azoknak szövevényes szálai, tradíciói. Szeretem, ha egy világ nem csak attól dübörög, amit éppen az olvasó lát, ahol a legfontosabb dolgok történnek, hanem összességében, távolabbról nézve is minden pontosan a helyén van. Lehet, hogy az elején még nem annyira tiszta minden, mi miért történik úgy, ahogyan azt láthatjuk, de mégis vannak hátsó mozgatóerők, amik szépen, lassan kiszivárognak a sorok közül. Mindezt úgy, hogy tartalombeli szépségei is vannak azoknak. Mennyivel egyszerűbb lett volna szimplán az űrhajós csatározásokra koncentrálni egy kidolgozatlan világban. Azt hiszem ezekkel az "apróságokkal" sikerült elérnie azt, hogy meglepjen, és még többet akarjak ebből a világból. Még, még, még nemesekből, tradíciókból, ebből a világból!

 Mindezek mellett természetesen ott van a mozgalmas cselekmény is, ami mellett nehéz elunnia magát az olvasónak. Én nagyon élveztem már az elejétől fogva, és 288 oldalon elhúzottnak sem éreztem, pont elég pörgősek voltak az egymást követő események. Ami mondjuk egy sci-fitől el is várt, tekintve, hogy űrhajókkal, és mindenféle modern kütyüvel felszerelt közegben játszódik. És amúgy is! Ki ne szeretne egy űrhajón azokban a high-tech fürdőkádakban fürdeni? A modern kütyük ellenére mégis megtartott jó néhány tradicionális hagyományt, és ezeknek vegyítésével tökéletes összhangot sikerült kiépítenie az írónőnek. Így valószínűleg azoknak sem okoz csalódást a történet, akik nem rajonganak a modern újításokért.

 És, hogy mitől lehet még ennél is érdekesebb az egész? A különleges szereplőktől. Talán egy olyan személyt sem tudok mondani, aki ne lett volna érdekes, és a maga nemében egyedi. Nyilván a legizgalmasabb személyek számomra a főszereplők, Calderon és Taina voltak, de a másodkapitány, Hegamon és Oregon admirális is jól szerepelt. Calderon és Taina kapcsolata is pont olyan mértékben volt jelen a történetben, amit jó szívvel el tudtam viselni, sőt! Taina, a japán világ behozásával, és személyiségével engem is magával ragadott. A Calderon által beleszőtt humort sem éreztem soknak, jókat vidultam az egyes megnyilvánulásain.

 Összességében tehát egy izgalmas utazás volt a különböző űrhajók között. Valószínűleg ez, hogy pozitív véleménnyel vagyok a történetről, szintén Calderon manipulációjának köszönhető. Ennyire felsőfokon űzi a Játékot, hogy már az olvasót is megvezeti. És, hogy mi lesz a folytatásban? Ide vele!!!

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Calderon, Taina.




A Prológus oldalán különleges kihívásötlettel álltunk elő. Minden bloggerünkhöz hozzárendeltünk egy másikat, akinek az általa felállított listából kellett egy könyvet választania az adott személynek, ezzel is csökkentve az olvasatlan könyvek listáját. Számomra ezt a könyvet RavenS választotta, és hogy ne legyen annyira egyszerű dolgom egy különleges feladatot is kitalált számomra. A feladat így szólt: "írj egy minimum két versszakból álló ódát az egyik szereplőhöz, rímeljen is!". Érdekes feladat, lássuk, hogy birkóztam meg vele:

Most, hogy kivégeztelek, ó, hatalmas Calderon,
legszívesebben a kardodat pihentetném karomon.
Haláli hullád az űrben már régóta kerestetik,
ennek oka különleges személyiségedben leledzik.

Az idő előrehaladtával ez mit sem fog változni,
ám játékod bevetve könnyen fogsz távozni.
Könnyen lehet, hogy manipuláltál engem is,
tehát a hatalmas Játék már kezdődhet is.

Köszönöm szépen annak, aki elolvasta "csodás" művem, ha van kedvetek beszállni a játékba, akkor küldjetek ti is hasonló írásokat kommentben, privátban. Kíváncsi lennék, ki hogy birkózik meg a feladattal.

Üdvözlettel: Uszáma.

4 Megjegyzések

  1. Oke, ez nagyon jo lett :D megbirkoztal a feladattal xD

    VálaszTörlés
  2. Gratulaaaaaa! A feladathoz, meg ahhoz is, hogy VÉGRE elolvastad a Calderont! Nem megmondtam, hogy imádni fogod?? Dehogynem megmondtam. Calderon istenkirály :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó-jó, igazad volt! :D Hol a második rész? :o :D

      Törlés