Holden Rose: Hófehér kelepce


 A rendszeres olvasóim tapasztalhatják, hogy nem feltétlen csak olyan könyveket olvasok, amelyeknek a bekategorizált célközönségébe tartozom, gyakran kitekingetek mindenféle terület felé. Sokszor vetem bele magam különböző gyerekeknek szóló történetekbe is, köztük mindenképpen a kedvenceim közé tartoznak a Főnix Könyvműhely által kiadott Howard Matheu különös esetei sorozat kötetei. Az eddig megjelent részei közül, egy kivételével, az összeset olvastam már. És mivel a sorrendiség sem számít, hiszen mindegyik egy különálló történetként is megfelel, így még problémáim sem adódtak, hogy Az ellopott karácsonyt, vagyis a sorozat negyedik részét még nem olvastam. Bár ezt a hiányosságomat minden bizonnyal hamarosan pótolni fogom.
Író: Holden Rose
Oldalszám: 148
Eredeti ár: 1980 Ft
Fülszöveg: Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és még nem tudok síelni.
Ráadásul, ahogy a dolgok állnak, ez a legkisebb gondom, mert a szállodát teljesen elzárta a külvilágtól a hó, így itt ragadtunk. Huszonkét gyerek, három tanár, négy fő személyzet, tizenkét vendég, köztük két bankrabló.
Gil azt mondja, semmi gond nem lesz, ha nem ugrálunk. De ő nincs itt, csak Nita, és én, a fehérség közepén. Na, meg ez a nagy csönd.
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
 A számomra leginkább kiemelkedő a történetekben, hogy valóban olyan érzésünk lehet közben, mintha egy nyolc és fél éves, "vagyis majdnem kilenc", leírását, élménybeszámolóját olvasnánk. Semmi "lealacsonyítás", szájba rágott tanulság, érthetetlen szöveg, így az olvasással ismerkedő kis molyok számára sem fog csalódást okozni. Emellett egy szintén másik fontos szempont, hogy a felnőtt olvasók is ugyanúgy megtalálhatják benne a szórakoztató elemeket, számukra is ugyanolyan élvezetes lehet az egész. Én legalábbis nagyon izgalmasnak tartom a gyermeki egyszerűségben rejlő bonyodalmakat.

 A Hófehér kelepcében az eddigi történetektől eltérően eredeti helyszíneikről kiragadva egy téli környezetben találhatjuk magunkat. A címadás nem véletlen, ugyanis hőseink a téli időjárás hatására egy szállodában ragadnak, ahol Howardnak egy bankrablásos esetet kell felderíteni igencsak hátrányos körülmények között. Helyzetét nem könnyíti meg triumvirátusuknak megingása, hiszen míg Gil nem vesz részt a kiránduláson, addig Nitával nem éppen felhőtlen viszonyba keverednek. Ha mindez nem lenne elég, akkor a térerő valamint internet hiánya teljessé teheti a balszerencsés események garmadáját. A történet tovább fokozódik, miközben a gyanúsítottak listája egyre csak nő. Vajon ki lehet a tettes a kelepcébe szorult vendégek, személyzet közül?

 Az eddig olvasott részek közül egyértelműen A Nyúl akta volt a kedvencem, ezen derültem talán legtöbbet. Ha tartanom kellene a sorrendiséget, akkor fejlődésben a Hófehér kelepce is igen előkelő helyet foglalna el. Nagyon élvezem, ahogy az egyes történetekben különböző helyzeteket teremt nekünk az író, úgy hogy közben mégis fokozni tudja az izgalmakat. Jelen esetben ez igen szemléletes, és megállapíthatom, a Howard sztorik bárhol, bármilyen körülmények között működnek. Könnyedsége, sokszínűsége miatt innentől kezdve a benne lévő lehetőségek tárháza szinte végtelen.

 Megmondom őszintén, hogy ennél a résznél még nekem is nehéz volt "kiderítenem", ki is lehet a valódi tettes. Az utolsó pillanatokig sikerült ugrándoznom a kreált és valós sztorik, esetleírások között, miközben mindegyikben volt valami reális gondolat. Mellette persze nem maradhattak el a gyermeki fantáziavilágból származó, esetenként mulatságosabb helyzetek sem, ami által "valóságszagú" lesz az egész. Szórakoztatói mivolta mellett kétségkívül fejlesztői hatásai sem elhanyagolhatóak a fiatalabb korosztály számára. Szókincsfejlesztésben igencsak erős, egy-egy kifejezést többféleképpen, esetenként magyarázatokkal ismertet Howard. Ezekről a fejlesztői hatásokról bővebben is írtam már egyik előző értékelésemben, így nem ismételném önmagam.

 Howardék eseteinek egyre szélesebb megismerése után egyre inkább kedvelem ezeket az írásokat. Bátran ajánlom minden olyan személy számára, aki gyermekek társaságában tölt el sok időt, vagy éppenséggel "időutazást" végrehajtva egy kilencéves szemüvegén szeretné látni a világot. Legyen az akár közös, vagy első saját olvasmány, a nyomozás élménye, szórakozás mindenki számára garantált.

Értékelés:
Borító:


Nyereményjáték


 Egy igencsak vegyes blogger csapat állt össze, hogy minél több olvasóval megoszthassuk véleményünket Howard történeteivel kapcsolatban. Mivel szeretnénk, hogy mások is saját élményként éljék meg ezeket a történeteket, így szerencsés olvasóin saját példánnyal is gazdagodhatnak. Hogy mit kell ezért tenni? Látogassatok el erre az oldalra, és mindent megtudhattok! :)

További állomások

02.10. - blueisthenewpink
02.25. - Szembetűnő
03.02. - Könyvspirációk


Üdvözlettel: Uszáma.

1 Megjegyzések