Keri Smith: Több mint egy könyv | Vissza az egyetemre!


 Prológusos Back to school hetünk egyik értékelésének mindenképpen szerettem volna valami kreatív, naplóféleséget is bemutatni. Annak idején, amikor a Nyírd ki ezt a naplót megmutattam nektek egy bejegyzés formájában, akkor nagyon nagy érdeklődéssel fogadtátok, hisz próbáltam kreatívan, különböző élményekhez kapcsolni az elkészítését, és erről be is számolni nektek. Azóta nagyon sokféle hasonló kötet került a piacra, ebből az egyik a Több mint egy könyv, ami leginkább a borítójával nyerte el a tetszésem. Szerintem az összes ilyen kiadott kötet közül ez a leglátványosabb. Ha már egyediség, nem szerettem volna, ha csak szimplán feladatokat mutatok be belőle, így esett, ha már iskola a téma, hogy olyan feladatokat választottam, amelyeket valamilyen módon az egyetemhez tudtam kötni. Ha bármelyik gondolatom mellé lenne hozzáfűzni valótok, nyugodtan írjátok meg nekem kommentben, ti hogyan élitek meg az iskolába való visszatérés gondolatát? Addig is lássuk ezt az egyetemi kiadást.
Író: Keri Smith
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 224
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: Ez a pár oldal nélküled nem létezik. Általad lesz teljes ez a könyv. Légy bátor, használd a képzeleted, és engedd szabadjára a fantáziád! A feladatok mellett vicces és kreatív képek is inspirálnak. Lépj ki a hétköznapok megszokott világából, és fedezd fel magadnak ezt a páratlan lehetőséget! Olvasd el az utasításokat, és tedd, amit éppen érzel!
A végeredmény csak rajtad múlik. VIGYÁZAT! Csak gyakorlott Nyírd ki ezt a naplót! felhasználóknak.

 Feladatok sokszínűségében ez a kiadvány sem panaszkodhat, a kreatív ötleteken át a gyakorlatiasabb kivitelezések is ugyanúgy szerepet kapnak, mint korábban. Talán csak annyiban volt másabb a kötet, hogy interaktívabb, interneten ellenőrizhető, rejtvények is el voltak rejtve a lapok között, ezzel teljesen maivá téve ezt a kötetet. Egyik régi kedvencem, a szókereső is megelevenedett a lapokon, és ilyen "csupa pozitív jelzők" mellé mit is párosíthattam volna, mint a kurzusaimat. Egyetemistaként rengeteg olyan órát kell kötelezően felvennie az embernek, amit nem igazán szívlel, de a kreditek csábítása annál inkább hangsúlyos. Minél több kredit, annál jobb? Azokért meg is kell szenvedni, így egy 4 kredites Ökológiáért 4 órányit kell szenvedni egy huzamra. Természetesen nem mindegyik kurzusnál igazak az alábbi jelzők, félreértés ne essék. (De szkippelni kurzustól függetlenül bármit jó érzés.)


 Egy egyetemista életében az egyik legnyugodtabb időszak a nyár. Már időben el kell kezdeni az egyetemi dolgozóknak piszkálni a lusta hallgatókat mindenféle következő féléves finomságokkal. Nincs ez másképpen a kurzusfelvétellel sem. A Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként eddig boldog életem volt az Egységes Tanulmányi Rendszerrel, mígnem bevezették a jóságos Neptunt. Ki ne hallott volna már róla? Ennyi hibával én még életemben nem találkoztam, mint az elmúlt hetek alatt, de legalább a könyvben található gondolattervezetet végigvihettem a következő, fantasztikus időszakkal kapcsolatban. Az ilyen oldalaknak köszönhetően simán el tudom képzelni akár rendes tervezőnaplóként is a Több mint egy könyvet.


 Tegyük fel, hogy túl vagyunk a legtöbb problémánkon, "zökkenőmentesen" haladunk tovább kitűzött céljaink felé. Lehet ezt feszültségekkel telve tenni? Ezen a könyvön kiélhetjük minden rejtett agressziónkat. Egyensúlyozás, dobálás, firkálás, tépés? Kezdetnek egy stresszlevezető firkálással oldottam meg ilyen jellegű problémáimat, de már felötlött bennem a gondolat, hogy a jelenleg nem létező, de valószínűleg sosem elért diplomámként fogok a kötetre tekinteni. Rituálisan felgyújtom, majd boldogan élem tovább békés mindennapjaim. Na jó, azért nem ennyire vészes a helyzet, pláne kipihenten. Majd kérdezzetek az első vizsgaidőszakban, teljes kiborulás garantált! De szerencsére akkor is ott lesz velem a könyv.


 "Alkossuk meg barátunkat!" - szól a feladat, és milyen jól kapcsolható egyetemi életünk mindennapjaihoz. Barátok nélkül igen nehéz dolgom lenne, minden tekintetben segítjük egymás előrehaladását, de természetesen a szórakozás sem maradhat el. A kötetben több oldalon is találkozhatunk "társasjáték" jellegű feladatokkal, így a közös kikapcsolódás sem maradhat el. Arról nem is beszélve, hogy csoporttársaim egy-egy unalmas óra közepette mennyire szeretik elkunyizni dolgaimat, hogy különböző alkotásokkal örvendeztessenek meg. Erre is tökéletes lehet a könyv, így akár együtt is érdemes benevezni rá, hogy aztán egy közös emlékkönyvként később jókat lehessen nosztalgiázni segítségével.



Különböző ikonikus tárgyainkat, kurzusainkat is megeleveníthetjük a lapokon. Külön kihívás az egyes instrukciók mellé társítani azokat. Azzal pedig, hogy akár egy matematikai képletet írunk le, még a tanulás is halad egy szinten, hiszen foglalkozunk vele. Az már más kérdés, hogy éppenséggel egy tépkedős, gyűrős oldal lapjain végzik utána. Nektek van olyan tárgyatok, amit szívesen látnátok a Több mint egy könyvben? Milyen sorsot szánnátok neki?


 Ha sokszor is túlságosan negatívnak tűnnek a dolgok egyet fontos leszögezni. Mindezek mellett legtöbben ugyanúgy szeretünk egyetemistának lenni. Ezt meg is örökítettem egy fantasztikus ábrán, amint fentebb is láthatjátok. A több mint egy könyvről a véleményem összességében pozitív, inkább már csak az a kérdés, hogy ilyen iramban szükség van-e ennyiféle ilyen jellegű kiadványra. Egy ideig tudja is hasznosítani az ember ezeket, hiszen felhasználásuk számának szinte csak a képzeletünk szabhat határt, ellenben van az a pont, amikor már szimplán csak porfogónak gyűlnek a polcon ezek. Azoknak, akiknek eddig is bejött ez a jelleg, szerintem a Több mint egy könyv is ugyanúgy tetszeni fog. Hogy tud-e többet nyújtani, mint társai? Ha egyet kellene választanom, akkor mindenképpen ez a kiadvány jönne ki győztesül. Mind a feladatok milyensége, mind pedig a korábban is említett fantasztikus borító miatt. És ez után a bejegyzés után bátran kijelenthetem, hogy egyetemisták is ugyanúgy kiélhetik rajta kreativitásukat. Mindenkinek kellemes iskolakezdést! Már amennyire ez lehetséges.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


2 Megjegyzések

  1. Ejh, nem szabad ilyen negatívan hozzáállni az iskolakezdéshez és mindjárt könnyebb lesz. Az elmúlt öt év alatt sok mindent megtapasztaltam az fősulin, egyetemen, és valahányszor negatívan álltam valamihez, az mindig úgy is sült el. Szóval csak megjegyezni akartam, hogy nem tetszenek ezek a negatív kommentek a sulikezdéssel kapcsolatban. Mellesleg nekem az is olyan érdekes, hogy szidják a neptunt. Én öt éve használom, és soha semmi problémám nem volt vele, viszont ahol problémát okozott, ott általában az egyetem volt a hibás, mert túl gyenge szervert vásárolnak hozzá és emiatt lassú, nem engedi a tanulókat be stb.. Azonban a régi faliújságos módszertől még mindig jobb. :)
    Ez a napló amúgy érdekes, de én továbbra is kissé negatívan állok hozzájuk. :D

    VálaszTörlés
  2. Az egyetemhez nem nehéz negatívan hozzáállni, legalábbis személyes tapasztalatom szerint könnyebb, mint pozitívan. Jobban szeretjük a szünetet, mint amikor dolgozni kell, és amiért mégis visszajárok az egy igen távoli jövőkép, továbbá a társaság. Nem tudom, hogyan tudnék orvosin szuper optimista lenni, 63 kg tankönyv és kicsit sem empatikus, sőt kimondottan szemét tanárok mellett. A Neptun, ahhoz képest amennyi pénzt beleölnek folyamatosan, egy nagy kalap kaki. Volt szerver probléma is, de az ki lett cserélve, aztán már csak a Neptun volt a rossz. Nem volt még olyan vizsga, illetve tárgyfelvétel, ahol ne állt volna az egész 3-5 órára le teljesen. Kollégiumi jelentkezésnél is saját barátom személyes példája igazolja, hogy rossz a rendszer, nem jutott túl a kérvénye a feldolgozás alatt státuszon.Most fizethet 35.000 Ft-ot a koliban vendégszobáért havonta amíg a várólistáról be nem kerül, a 9200 Ft-os díj helyett, amit a felvettek fizetnek. Mind ő, mind én és egy csomó más HÖK-ös együtt szoktuk a pályázatokat javítani, szóval képben vagyunk a dologgal és a rendszer működésével, de ez nem a mi részünkről volt hiba, a kérvény a neptun miatt nem jutott el hozzánk.
    A napló kérdésre úgy kell tekinteni szerintem, mintha ez egy olyan foglalkoztatókönyv lenne, ami nem elsősöknek, hanem nagyobbaknak szól. Aki elég kreatív, az mindenből tud várat építeni, többek között ebből is. Lehet az az elsődleges célja, hogy valahol levezessük a feszültséget, vagy lehet egy kreativitást serkentő dolog, ki mire akarja használni. Én a saját Nyírd ki csajosan verziómat kimondottan sajnálnám széttépkedni. Szóval ha a sulihoz hozzá tudsz állni pozitívan, ehhez sem lehet olyan nehéz. Utolsóként még hozzátenném, hogy jobb ezen a 2500 Ft-os kiadványon gyakorolni a festő, színező stb. technikákat, mint a több tízezres akvarell és egyéb papírokat elpazarolni a kezdeti szerencsétlenkedésekre.
    Itt hagyok egy bejegyzést képekkel a saját példányomból + 1 képet, hátha segít megmutatni ennek a dolognak a jó és értelmes oldalát:
    https://drive.google.com/open?id=0Bzyxhwraav2ZMkRaMVlpeDdKMm8
    https://prologus.wordpress.com/2017/01/30/nyird-ki-csajosan/

    Remélem, hogy ezekhez a naplókhoz sikerült egy meggyőző kitöltési alternatívát mutatnom és azt is, hogy a saját tárgyfelvételemnél valahogy átsugárzod nekem a szerencséd a Neptunnal! :D
    So-So

    VálaszTörlés