Rick Riordan: A szörnyek tengere


 Előző évben volt szerencsém megismerkednem Percy Jacksonnal, melynek már igazán ideje volt, nem véletlen kedvelik annyian Rick Riordan alkotásait. Akkor sikerült lenyűgöznie, és egy újabb tetszetős Cool Selection könyvet ismerhettem meg benne, melynek hangot is adtam egy értékelés keretében. Most egy egész hetet szentelünk a Prológuson Rick könyveinek, ahol az értékeléseinken túl a megszokott extra bejegyzésekkel is találkozhattok, így megragadtam az alkalmat, és el is olvastam rá a második részt a Percy Jackson és az olimposziak sorozatból. Még nagyobb motivációt jelent, hogy a Könyvmolyképző kiadó elhozta nekünk is a sorozatot az új kiadásban, melyeknek nem csak a gerinceit összeillesztve kaphatunk egy összefüggő képet, hanem maguk a borítók is egy nagy képet tesznek ki. Mindezt úgy, hogy önmagukban is megállják a helyüket. Borítómániás énem lelkét ezt elmondhatatlanul simogatja. Alig várom, hogy az egész sorozat a polcomon ékeskedjen majd.

Író: Rick Riordan
Oldalszám: 390
Eredeti ár: 2899 Ft
Fülszöveg: Percy Jackson új éve az iskolában meglepően nyugodtan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába.
Ám amikor az osztály ártatlan meccse élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam… kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csupa rossz hírt hoz: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük…
 A történet viszonylag kevés, 250 oldalon keresztül bontakozhat ki. Mindeközben mozgalmasságából mit sem veszít. Percynek vissza kell térnie a Félvérek táborába, ugyanis legnagyobb meglepetésére, az azt védelmező határokat megszüntették. Mindezt úgy sikerült elérnie a rosszakarónak, hogy a védelmezőfát megmérgezték. Ezáltal minden lehetséges veszélynek kitéve a tábor lakóit, azok életét fenekestül felfordítva. Természetesen Percy ezt nem hagyhatja annyiban minden visszatartó erő ellenére sem. Nem is ő lenne, ha nem hagyná figyelmen kívül még az istenek kívánságait is. Végül Annabeth-szel és újdonsült testvérével, Tysonnal egy küldetésre indulnak, ami mint a címből is kiderülhet, a szörnyek tengerére vezeti őket. Természetesen utuk nem zökkenőmentes, rengeteg megpróbáltatáson kell keresztülmenniük. Sikerrel járnak-e a végén? Ezt viszont a könyvből tudjátok kideríteni.

 Nagyon gyorsan kivégezhető a könyv, ami nem csak rövidségének köszönhető. Könnyedsége, izgalmassága szerintem minden érdeklődő olvasót csak még inkább hajt előre. Közben azt a bizonyos Percy-hangulatot is sikerült ismét megteremtenie Riordannek. Middle grade mivoltának köszönhetően nem tudom elképzelni, hogy ne tetszene a fő célközönségébe tartozó olvasóknak. Az író ehhez mindent megteremt, és lássuk be, hogy mindezt úgy teszi, hogy még mi nagyobbak is szívesen mélyülünk el történeteinek bugyraiban. Visszagondolva, mennyire örültem volna annak idején, ha ilyen király olvasmányt nyomtak volna a kezembe. Valószínűleg nem ilyen későn kezdtem volna el könyvmolykodni.

 A mitológia hangsúlyossága természetesen most sem marad el, hisz az egész világ ennek megfelelően épül fel. Amellett, hogy rengeteg különleges lénnyel, helyszínnel ismerkedhetünk meg, ezeket tökéletesen illeszti bele a mai világba. Kicsit kifordítva ezzel számunkra a jelenlegi valóságot. Tetszettek ezek az apró visszautalások egyes eseményekre vagy személyekre. Kicsit tartottam tőle, hogy mivel az első rész óta eltelt egy huzamosabb idő, mennyire is fogok emlékezni akár a különböző lények tulajdonságaira, vagy csak szimplán a több részen át kibontakozó történetfolyamra. Riordan ezt is tökéletesen megoldotta, csak úgy természetesen elejtett mondatokkal, apró emlékeztetőkkel. Így lényegében fel sem kellett külön elevenítenem az első részt, és közben nem is volt olyan érzésem, hogy ne lennék tisztában az előttem kirajzolódó történésekkel.

 Nem véletlen épül Percy Jackson karaktere köré az egész cselekmény. Ebben a részben még inkább megszerettem, pedig az előzőben sem volt ellenemre személye. Humorossága szerintem mindent visz, minden helyzetben van valami olyan frappáns és vicces megszólalása, ami előtt meghajtom fejem. Szívesen lennék Percy barátja, még annak ellenére is, hogy vannak olyan tulajdonságai, amik nem nevezhetők egyértelműen pozitívnak. Éppen ezektől az apróságoktól lesz élethű, és aztán a végén úgyis mindig a helyes döntés felé fog elbillenni az a bizonyos mérleg. Felüdítő élmény volt olvasni ezeket a vacillálásokat, a kirekesztés kérdéskörének minden bizonytalanságával megspékelve.

 Összességében elmondhatom, hogy ez a rész is legalább annyira élvezetesre sikerült, mint az előző. Sőt, valószínűleg sokan fogják úgy gondolni, hogy sikerült is felülmúlnia. Amennyiben fiatalabb olvasónak keres valaki olvasmányt, akkor bátran merem ajánlani Percy Jackson történeteit. Ráadásul A szörnyek tengeréből még film is készült, amit bár még nem sikerült megnéznem, de mindenképpen sort fogok rá keríteni. Az idősebb olvasók se féljenek a kezükbe venni, esetemből okulva nekik is ugyanúgy okozhat kellemes pillanatokat ez a könyv. Az egyes részek történetei egyrészről lezártak, másrészről pedig egy nagyobb eseményfolyamhoz köthetők. A második rész lezárása számomra eddig vitte a prímet, szóval alig várom, hogy olvashassam, hogyan is folytatódik az egyre sűrűsödő bonyodalmak kibontakozása. Addig is ajánlom mindenkinek, hogy merüljön el A szörnyek tengerében.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések