Star ​Wars: Kantin – 40 recept a messzi-messzi galaxisból


 A Prológuson Elfeledett kincsek hetét tartunk, így tökéletesen ideillőnek érzem a Star Wars: Kantin szakácskönyvet. Előző év végén került hozzám a könyv, amit nagyon nagy csodálattal fogadtam, ugyanis egy hatalmas és gyönyörű kiadványról beszélhetünk. Nem utolsó sorban pedig Star Wars rajongóknak egyenesen kötelező kuriózum, ami nem csak ötletes recepteket, hanem érdekességeket is, valamint különleges rendszerezést kínál az univerzum csodálóinak. A Star ​Wars: Fajok enciklopédiája – Útmutató a galaxis élőlényeihez című kiadványról már korábban értekeztem nektek, és a két kötet együtt azóta is a polcom éke. De térjünk is a lényegre, és lássuk, hogy milyenek az első benyomásaim a szakácskönyvről.


Író: Thibaud Villanova
Oldalszám: 144
Eredeti ár: 6999 Ft
Fülszöveg: FEDEZD FEL A GALAXIS ÍZEIT A TATUINON ÉS A TAKODANÁN ÁT A BESPINTŐL EGÉSZEN A JAKKUIG!
Ebben a szakácskönyvben 40 receptet találsz, amelyeket a messzi-messzi galaxis különleges bolygói és rettenthetetlen hősei inspiráltak. Készítsd el a tatuini kéktejturmixot, a bespini felhőfelfújtat, a nabooi édességet, a tavi tortácskát, de ne hagyd ki a coruscanti Jettster sajttortáját és a vukik tarte Tatinjét sem! A különleges receptek segítségével bepillantást nyerhetsz a Mustafar, a Jakku és a Kamino konyhaművészetébe is.
Legyen szó sivatagos, városi vagy éppen vulkánbolygóról, a Kantin megannyi ínycsiklandozó menüsora egy pillanat alatt elkalauzol a messzi-messzi galaxisba!
 A könyv különböző bolygókra, helyekre bontva tálalja nekünk a recepteket. Ezeknek az egyes fejezeteknek az elején egy kis bemutatóval találkozhatunk, ahol egyes személyeket, fontos történéseket mutat be nekünk a könyv készítője. Ezután a bolygóhoz tematikusan, hozzá illeszkedő recepteket találhatunk, amelyek különböző nehézségű jelzésekkel vannak ellátva. Padawan-szint vagy éppenséggel Jedi? Minden ügyes kis szakács megtalálja a számára megfelelő szintű ételeket. További érdekesség, hogy az egyes ételekhez zenéket is rendel a könyv készítője a Star Wars világából, így akár ezekkel is színesíthetjük a készítési folyamatokat.

 További pozitívum, hogy a receptek tényleg illeszkednek a világhoz. Fantázianevekben és látványban is varázslatos, ami a szemünk előtt kirajzolódni látszik. Minőségi ételfotók, minőségi kivitelezésben. Ebben szerintem egyikünk sem csalódhat, az univerzumhoz méltó kiadást kapunk.

 Egy hagyományos szakácskönyvhöz hasonlóan, itt is megkapjuk az alapanyagok listáját, elkészítés idejét, adatokat, majd egy részletes leírást annak elkészítéséről. Amiben talán eltér, hogy az ételek a fejezetekben vegyesen vannak. Találkozhatunk levesekkel, főételekkel, desszertekkel egyaránt. A világhoz kapcsolódva eléggé fantáziadús kivitelezések is szerepeltetik magukat, amik aztán egy-egy egyszerű, hétköznapi ételt tesznek különlegesebbé.


 Eddig csak egyetlen receptet sikerült kipróbálnom belőle, az is egy bögrés-mikrós süti, de azzal többször is próbálkoztam. Az arányok tökéletesek benne, minden szuperül sikerült. Ráadásul, mivel egy tanodában tartok fejlesztő foglalkozásokat hátrányos helyzetű gyerekeknek, így néha-néha készülök számukra is Star Wars-os foglalkozással. Éppen ezért vittem be egy ilyen alkalomra is a szakácskönyvet, ahol szintén ezt a sütit készíthették el a gyerekek. Gondolnátok, hogy egy szakácskönyv is milyen jó alapanyaga olvasás-, szövegértés-, valamint matematikai készségek fejlesztéséhez?

 Összességében tehát az első benyomásaim nagyon jók a Kantinról. Bár még nem készítettem el túl sok ételt belőle, de ami késik, az ugyebár nem múlik. Biztos vagyok benne, hogy még be fogok számolni a következőkben, és akár egy teljes ételt is bemutatok majd nektek egy bejegyzés formájában. Abban viszont biztosíthatlak titeket, hogy egy gyönyörűen kivitelezett, ötletes és minden tekintetben egyedi szakácskönyvet vehettek a kezetekbe, ha a Kantint beszerzitek.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések