Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis


 Már a trilógia első része, A napszemű Pippa Kenn is elég nagy hatással volt rám (erről itt olvashattok bővebb kifejtést, ha még nem tettétek volna meg), de arra nem számítottam, hogy a második rész még azt is felülmúlhatja.

A bejegyzés spoilereket tartalmazhat azok számára, akik még nem olvasták az első részt!

 Az első rész izgalmas befejezése után bőven voltak megválaszolatlan kérdéseink, amikre szépen sorjában ebben a részben választ is kaphatunk. (OFF: Nem úgy, mint a Tűzpróbában, ahol még több kérdést tehettünk fel, a következő részhez kapcsolódóan.) Az új szereplőket sokkal részletesebben is megismerhetjük. Már a könyv elején a fontos szerepet játszó Mya különleges képességébe is beleláthatunk, ahol az írónő előre előkészíti a történetben várható nagy jelentőséggel bíró negatív eseményekbe, Nem túl sok időt kapunk a jövőkép "feldolgozására", ugyanis utána újbóli érint minket is az amilyen átváltozáson/átváltoztatáson megy keresztül Pippa, a Vörös erdő nagy mennyiségű mérge miatt, ami a szervezetébe került.
Író: Kemese Fanni

Kiadó: Könyvmolyképző, Szeged, 2014
Oldalszám: 432
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: Pippa Kenn egész életében hús-vér embereket akart megismerni, és döbbenetes élmény számára a kolónia. Átkelt a Vörös erdőn, de vajon megérte, ha súlyos árat fizet érte? Új családja szeretete körbeveszi, de elég ez? 
Mya Mavis életét gyökeresen felforgatja Pippa és a két fiú, akik a sápadtak hordája elől menekültek. Mya ismeri az egyik idegent, ezt a különös, sárga szemű lányt, akiről már az érkezése előtt álmodott. Tudja, hogy a lány olyan események sorozatát indítja el, amelyek az utolsó emberi menedék bukásához vezetnek. Az összeomlást egyedül Mya akadályozhatja meg, ha megfejti az álmai rejtélyét, és időben figyelmezteti az embereket a veszélyre. 
A sápadt horda megérkezik, és elzárja a kolóniát a külvilágtól. Egyre több feszültség tör a felszínre. Amikor évtizedek óta először gyilkosság történik, az emberek ráébrednek, hogy nem attól kell igazán félniük, ami a falakon kívül vár rájuk.
 Ez a változás végig elkísér minket a könyv egész történetén, ugyanis ez főként az ön- és mások általi elfogadásról szól. Ennek következtében ott van a tény, hogy Ruben és Pippa kapcsolata merőben megváltozik az előző részben tapasztalt nagy összetartozás ellenére. Számomra olvasóként is időbe telt, hogy a megszokotthoz képest nagy változáshoz hozzászokjak. Körülbelül a könyv közepe fele éreztem azt, hogy kezdem újra azt az erőteljes, szeretni való Pippát látni, mint amit megszokhattam. (Ennyi sokkhatás után nem is csodálkozom, hogy nem tudott a régi lenni. Az áttörést számára talán Gage-el, és a családjával eltöltött idő hozta meg.) És ez a legfantasztikusabb az egészben, hogy bár próbáltam "elfogadó és megértő" lenni, olvasóként is el kellett telni egy bizonyos időnek, hogy újra a "régi" Pippát láthassam.

 Ezzel ellentétben imádtam Mya részeit. Nagyon izgalmas karakter lett. Talán a különleges, jövőbelátó képessége miatt. Minden izgalmas jelenetben (amit jegyezzünk meg, hogy ebben a részben rengeteg izgalmas jelent van!!!) nagy szerepe van. A többi szereplő is egytől egyig nagyon jól kidolgozott karakter, nem éreztem olyat, hogy egysíkúvá vált volna bárki is a szemembe. Hazel, Phil és Tommy is "közel kerültek hozzám". Gage végig titokzatos, ám negatívnak egyáltalán nem lehet nevezni. Kíváncsian várom a végkifejletet, hogy miért közeledik Pippához ennyire. (Vagy csak én látok bele többet a dologba, és összeesküvés elméleteket gyártok?!) Ruben feszegeti határait, próbál minél több újdonságot kipróbálni, és közben mégis ragaszkodik Pippához annak ellenére, hogy közben elutasító is. Igazi szerelmi háromszög.

 A kolónia felépítése, szabályai is teljesen újdonság az olvasók számára is. Egy jól felépített ZÁRT közösségről beszélünk, ahol az emberek lényegében az emberiség fenntartását tűzték ki elsődleges célként. Ehhez hozzátartozik a közanyaság vállalása is, mely a mostani világban élőknek nagyon furcsán hangzik. Valószínűleg mi is alkalmazkodni próbálnánk, de hogy egy gép dobja ki, éppen kivel kell közös gyermeket vállalni, nagyon gépiesnek és furcsának tűnik. Vagy áll e mögött valaki/vagy valami? Pippa milyen átváltozáson megy keresztül? Hogyan alakul ki a szerelmi háromszög? Mi Gage titka? Mi történik a Kenn családdal, amikor kiderül Pippa Peter lánya? És erre, hogy reagál Pippa? Rengeteg kérdés, de a választ csak egy helyen találod! Egy biztos, nekem bekerült a kedvenc könyveim közé.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Mya, Tommy, Phil


EXTRA


A bejegyzésekhez a képeket az írónő, Kemese Fanni Pinterest oldaláról tettem be. Itt ti is inspirálódhattok! LINK
Valamint a HWM online magazin 94. oldalán találhattok egy interjút az írónővel, ahol néhány részletet is elárul A viharszívű Mya Mavis készüléséről, és további extra dolgokról is. LINK

Üdvözlettel: Uszáma.

4 Megjegyzések

  1. A közanyaságon, és hogy előre el van rendezve – egy gép számításai alapján –, hogy ki lesz az ideális párja az embernek, felháborítónak tartom! Persze, a jövő érdekében áldozatokat kell hozni a jelenben, meg a faj fenntartása és a tökéletlen gyermekek világra jövetelének megszakítása érdekében szükségesek ezek a dolgok, de én biztos ellenszegülnék. :D
    Gage, mint régi szereplő, de egyben új, hatalmas rejtély számomra, és ennek ellenére mégis a szívembe zártam őt. Annyira várom már, hogy kiderüljön, lesz-e közös jövőjük Pippával? Egymásra talál-e két összetört, szomorú szív? Gage Team!
    Vajda Kitti néven jelentkeztem a nyereményjátékra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Én is kíváncsian várom, hogyan alakul kedvenceim sorsa, de az biztos, hogy a befejező rész is nagyon izgalmas lesz.
      Köszönöm, hogy jelentkeztél a játékra, minden beküldött feladat hibátlan, sok szerencsét!

      Törlés
  2. Kedves Uszáma!

    Nekem is egyik nagy kedvencem lett ez a trilógia. Mondjuk én nagyon megharagudtam Ruben-re a viselkedése miatt. Talán túl empatikus vagyok, és kicsit szigorú Ruben-nel, mert egyszerűen felháborított, hogy nem állt teljes vállszélességgel Pippa mellett. Az új szereplőket, mint pl. Pippa féltestvéreit nagyon megszerettem. Mya karaktere kicsit háttérbe került. A közanyaság intézményét elfogadhatatlannak tartom. Senkinek nincs joga megmondani egy másik embernek, hogy kivel lehet gyermeke és kivel nem. Nagyon sok megválaszolatlan kérdés maradt még, nagyon várom a befejező kötetet.
    Sok sikert kívánok a blogodhoz, egyébként Viktória Turbucz-ként jelentkeztem a Nyerj egy könyvet a kívánságlistádról játékodra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Örülök, hogy megírtad véleményed, már én is rettentően várom a befejező részt. A jókívánságot is köszönöm!

      Törlés